Pregled bibliografske jedinice broj: 391541
Sir - jučer, danas, sutra
Sir - jučer, danas, sutra // Festival znanosti 2009
Zagreb, Hrvatska, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 391541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sir - jučer, danas, sutra
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti 2009
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.04.2009. - 25.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir; povijest; sirarstvo
Sažetak
Prema većini povjesničara, prvi sir proizveden je na Bliskom istoku prije 6000 g. Pisani trag potječe iz vremena Grčkog i Rimskog carstva. Tako, osim za prehranu i trgovinu, mlijeko i sir, Grci prinose i u čast bogova. Prvi pravilnik kojim je regulirana kvaliteta i cijena sira, donio je rimski car Dioklecijan 300 g. p.K. U kasnijem razdoblju srednjeg vijeka tehnike zrenja sira usavršavaju se u brojnim samostanima. Poznati koluti sireva poput Ementalera, Beauforta i Comtea u regiji Doubs počeli su se proizvoditi daleke 1267. godine. Uvjete za industrijsku proizvodnju sira stvorio je Louis Pasteur otkrivši proces pasterizacije 1822. godine. Pedesetih godina prošlog stoljeća Francuska, Italija, Nizozemska i Švicarska ratificirale su posebnu konvenciju o zaštiti nacionalnih sireva poput Parmezana i Gorgonzole. Sir Roquerfort oznaku zaštićenog branda dobio je 1975. g. Danas se širom svijeta proizvodi više od 2000 različitih vrta sireva, a samo Francuska broji oko 750 vrsta. Sirarska proizvodnja u svijetu neprestano raste, zbog značajnih prehrambenih karakteristika sira. U Hrvatskoj također postoji duga tradicija proizvodnje sireva. Prema starim recepturama, koje se prenose iz generacije u generaciju, u mnogim našim krajevima proizvode se tradicionalni sirevi kao što su Prgice, Tounjski, Paški, Dubrovački i Krčki sir. Vrijednost ovih gastronomskih specijaliteta, u uvjetima globalne razmjene tehnologija i kapitala, ne mjeri se samo njihovim fizičkim, nego i onim nedodirljivim karakteristikama, zbog čega je stvaranje tržnih marki iznimno važno za uspjeh plasiranja naših sireva kao regionalnih oznaka koji imaju ambiciju biti poznati globalno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)