Pregled bibliografske jedinice broj: 391315
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 391315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
(Determination of gluten in gluten-free food for patients with celiac disease)
Autori
Pilarić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.05
Godina
2009
Stranica
53
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
celijakija; gluten; ELISA
(celiac disease; gluten; ELISA)
Sažetak
Celijakija je autoimuna gastrintestinalna bolest karakterizirana atrofijom vila sluznice tankog crijeva zbog konzumiranja glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Jedini lijek je doživotna bezglutenska dijeta. Svrha ovod istraživanja je utvrđivanje količine glutena u bezglutenskoj hrani namjenjenoj oboljelima od celijakije. ELISA testom je obrađeno 28 uzoraka. 50% analiziranih bezglutenskih uzoraka sadrži gluten u količini većoj od 20 mg/kg. Rezultati su pokazali da analizirani uzorci sadrže određenu količinu koja bi mogla uzrokovati komplikacije u oboljelih od celijakije. Na temelju ovog istraživanja preporučuje se isticanje količine glutena na deklaraciji prehrambenog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)