Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 391315

Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije


Pilarić, Vedrana
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 391315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
(Determination of gluten in gluten-free food for patients with celiac disease)

Autori
Pilarić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.05

Godina
2009

Stranica
53

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
celijakija; gluten; ELISA
(celiac disease; gluten; ELISA)

Sažetak
Celijakija je autoimuna gastrintestinalna bolest karakterizirana atrofijom vila sluznice tankog crijeva zbog konzumiranja glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Jedini lijek je doživotna bezglutenska dijeta. Svrha ovod istraživanja je utvrđivanje količine glutena u bezglutenskoj hrani namjenjenoj oboljelima od celijakije. ELISA testom je obrađeno 28 uzoraka. 50% analiziranih bezglutenskih uzoraka sadrži gluten u količini većoj od 20 mg/kg. Rezultati su pokazali da analizirani uzorci sadrže određenu količinu koja bi mogla uzrokovati komplikacije u oboljelih od celijakije. Na temelju ovog istraživanja preporučuje se isticanje količine glutena na deklaraciji prehrambenog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pilarić, Vedrana
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pilarić, V. (2009) 'Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilari\'{c}, Vedrana}, year = {2009}, pages = {53}, keywords = {celijakija, gluten, ELISA}, title = {Odre\djivanje koli\v{c}ine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije}, keyword = {celijakija, gluten, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilari\'{c}, Vedrana}, year = {2009}, pages = {53}, keywords = {celiac disease, gluten, ELISA}, title = {Determination of gluten in gluten-free food for patients with celiac disease}, keyword = {celiac disease, gluten, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font