Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 391215

Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline


Bukvić, Gordana; Ravlić, Marija; Grljušić, Sonja; Rozman, Vlatka; Popović, Brigita; Tkalec, Monika
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline // Sjemenarstvo, 25 (2008), 3/4; 179-191 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 391215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline
(Influence of temperature and pH values on seed germination and seedlings length of white clover)

Autori
Bukvić, Gordana ; Ravlić, Marija ; Grljušić, Sonja ; Rozman, Vlatka ; Popović, Brigita ; Tkalec, Monika

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 25 (2008), 3/4; 179-191

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bijela djetelina ; temperatura ; pH ; klijavost
(white clover ; temperature ; pH ; germination)

Sažetak
Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20oC), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0, 01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednosti imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Bukvić, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Bukvić, Gordana; Ravlić, Marija; Grljušić, Sonja; Rozman, Vlatka; Popović, Brigita; Tkalec, Monika
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline // Sjemenarstvo, 25 (2008), 3/4; 179-191 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bukvić, G., Ravlić, M., Grljušić, S., Rozman, V., Popović, B. & Tkalec, M. (2008) Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline. Sjemenarstvo, 25 (3/4), 179-191.
@article{article, author = {Bukvi\'{c}, Gordana and Ravli\'{c}, Marija and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Rozman, Vlatka and Popovi\'{c}, Brigita and Tkalec, Monika}, year = {2008}, pages = {179-191}, keywords = {bijela djetelina, temperatura, pH, klijavost}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {25}, number = {3/4}, issn = {1330-0121}, title = {Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i du\v{z}inu klijanaca bijele djeteline}, keyword = {bijela djetelina, temperatura, pH, klijavost} }
@article{article, author = {Bukvi\'{c}, Gordana and Ravli\'{c}, Marija and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Rozman, Vlatka and Popovi\'{c}, Brigita and Tkalec, Monika}, year = {2008}, pages = {179-191}, keywords = {white clover, temperature, pH, germination}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {25}, number = {3/4}, issn = {1330-0121}, title = {Influence of temperature and pH values on seed germination and seedlings length of white clover}, keyword = {white clover, temperature, pH, germination} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font