Pregled bibliografske jedinice broj: 39109
Priježetveno proklijavanje i dormantnost kod različitih tipova pšenice
Priježetveno proklijavanje i dormantnost kod različitih tipova pšenice // Agriculturae conspectus scientificus, 65 (2000), 2; 115-121 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 39109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priježetveno proklijavanje i dormantnost kod različitih tipova pšenice
(Pre-harvest sprouting and dormancy in diverse wheat genotypes)
Autori
Šarčević, Hrvoje ; Martinić-Jerčić, Zdravko ; Barić, Marijana ; Gunjača, Jerko
Izvornik
Agriculturae conspectus scientificus 65
(2000), 2;
115-121
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pšenica; priježetveno proklijavanje; dormantnost
(wheat; pre-harvest sprouting; dormancy)
Sažetak
Pedeset genotipova pšenice sijano je 1994/95. i 1995/96. godine u sjeverozapadnoj Hrvatskoj radi utvrđivanja osjetljivosti na priježetveno proklijavanje i dormantnosti. Osjetljivost na priježetveno proklijavanje je testirano u fiziološkoj zriobi na intaktnim klasovima u vlažnom filter papiru. Razina dormantnosti je utvrđena pomoću jednostavnih testova klijavosti na ovršenim zrnima u tri roka nakon žetve. Jednaku razinu otpornosti na proklijavanje u fiziološkoj zriobi kao otporni standard RL.4137 imalo je 24 genotipa u 1995. godini i 30 genotipova u 1996. godini. Manji broj genotipova bio je jednak standardu RL.4137 po razini dormantnosti u tri roka nakon žetve. Po razini dormantnosti više genotipova je bilo slično standardu RL.4137 nakon trećeg nego nakon sedmog dana klijanja. Ovo je posljedica niske razine klijanja treći dan kombinirana s relativno visokom razinom klijanja sedmi dan kod nekih genotipova. Uz mali postotak klijavosti dormantnost se kod takvih genotipova očitovala i kroz odgođeno klijanje. Za utvrđivanje ovog svojstva bilo bi, stoga, korisno mjeriti dormantnost nakon tri i nakon sedam dana klijanja. Visoka interakcija genotip x okolina, dobivena kako za osjetljivost na proklijavanje tako i za dormantnost, upućuje na potrebu testiranja genotipova u većem broju okolina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178322
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Marijana Barić
(autor)
Zdravko Martinić-Jerčić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)