Pregled bibliografske jedinice broj: 389867
SADRŽAJ FLAVONOIDA U MATE ČAJU
SADRŽAJ FLAVONOIDA U MATE ČAJU // XXI. HRVATSKI SKUP KEMICARA I KEMIJSKIH INŽENJERA: Knjiga sažetaka / Pičuljan Katarina ; Smolec, Sonja (ur.).
Trogir: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2009. str. 128-128 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 389867 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SADRŽAJ FLAVONOIDA U MATE ČAJU
(QUANTITY OF FLAVONOIDS IN MATE TEA)
Autori
Haas, Vicente Simon ; Bojić, Mirza ; Maleš, Željan ; Medić-Šarić, Marica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXI. HRVATSKI SKUP KEMICARA I KEMIJSKIH INŽENJERA: Knjiga sažetaka
/ Pičuljan Katarina ; Smolec, Sonja - Trogir : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2009, 128-128
ISBN
978-953-6894-38-3
Skup
XXI. HRVATSKI SKUP KEMICARA I KEMIJSKIH INŽENJERA
Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19.04.2009. - 22.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
flavonoidi; mate čaj
(flavonoids; mate tea)
Sažetak
Mate čaj (port. erva mate, španj. yerba mate) se dobiva usitnjavanjem osušenih dijelova, listova i stabljike, grmolike biljke Ilex paraguariensis St.- Hil. (Aquifoliaceae). Sadrži metilksantinske derivate, poglavito kofein, fenolne kiseline i saponine, te se primjenjuje kao svakodnevna zamjena za kavu (psihostimulans) na graničnom području Brazila, Argentine i Paragvaja ; zemlji gaúchoa. Način pripreme ovisi o području, a u Rio Grande do Sul se priprema u izdubljenom komadu drveta (cuia) bogato ukrašenom izvana, u koji se stavlja mate čaj. Pije se uz pomoć cjedila u obliku slamke (bomba), a posuda ide od ruke do ruke, te svatko dodaje vruću vodu iz termosice i ispija gorkastu tekućinu. Mate čaju pripisuju se različiti farmakološki učinci, a u novije vrijeme ističe se antioksidacijsko djelovanje zbog visokog sadržaja polifenola. Sadržaj flavonoida u literaturi je sporadičan pa je u ovom radu trebalo ispitati prisustvo polifenola u mate čaju pripremljenom na tradicionalan način. Ekstrakcija je provedena s vrućom vodom sa i bez dodatka limunske kiseline, uz dodatak manje količine etanola. Uzorak je pročišćen ekstrakcijom na čvrstoj fazi, a identifikacija provedena tankoslojnom kromatografijom. Određivanje količine utvrđenih sastavnica provedeno je denzitometrijski i spektrofotometrijskom metodom prema Christu i Mülleru. Utvrđen sadržaj flavonoida iznosi 0, 30% ± ; ; 0, 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061117-1237 - Biološki aktivni spojevi, metaboliti i QSAR (Medić-Šarić, Marica, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1239 - Farmakobotanička i kemijska karakterizacija cvjetnica hrvatske flore (Maleš, Željan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb