Pregled bibliografske jedinice broj: 389812
Karakterizacija katehina iz zelenog čaja primjenom pravokutnovalne voltametrije
Karakterizacija katehina iz zelenog čaja primjenom pravokutnovalne voltametrije // Knjiga sažetaka / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.).
Trogir: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 171-171 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 389812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija katehina iz zelenog čaja primjenom pravokutnovalne voltametrije
(Characterisation of green tea catechins using square wave voltammetry)
Autori
Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Komorsky-Lovrić, Šebojka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja - Trogir : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009, 171-171
ISBN
978-953-6894-38-3
Skup
XXI. Hrvatski Skup Kemičara i Kemijskih Inženjera
Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19.04.2009. - 22.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
epigalokatehin galat; zeleni čaj; pravokutnovalna voltametrija
(epigallocatechin gallate; green tea; square-wave voltammetry)
Sažetak
Katehini su grupa prirodnih spojeva s fenolnom strukturom, raširena u nekim biljnim vrstama. Glavni nutritivni izvor katehina je zeleni čaj, koji se dobiva ekstrakcijom iz listova biljke Camellia sinensis. Katehini su zbog svoje izvanredne antioksidacijske aktivnosti odgovorni za brojne povoljne učinke zelenog čaja na ljudsko zdravlje. (-)-Epigalokatehin galat (EGCG) čini oko 50 % ukupnih katehina zelenog čaja i on najviše doprinosi biološkoj aktivnosti čaja. Drugi po zastupljenosti katehin u zelenom čaju je (-)-epigalokatehin (EGC), a identificirani su još (-)-epikatehin (EC) i (-)-epikatehin galat (ECG), te male količine odgovarajućih epimera: (-)-katehin galat (CG), (+)-katehin (C) i (-)-galokatehin (GC). Cilj ovog rada bio je ispitati elektrokemijsko ponašanje EGCG, EGC i galne kiselin (GA) na elektrodi od staklastog ugljika, te utvrditi optimalne eksperimentalne uvjete za direktno kvantitativno određivanje katehina u zelenom čaju primjenom pravokutnovalne voltametrije. Mjerenja su provedena u širokom rasponu pH (pH 2 do 9) i pravokutnovalnih frekvencija (8 do 1000 Hz), te su utvrđeni optimalni eksperimentalni uvjeti. Elektrokemijska svojstva katehina određena su strukturnim značajkama ovih spojeva, tj. brojem hidroksilnih skupina vezanih na B prsten molekule, te prisustvom galoilne skupine na položaju 3 prstena C. Najniže detektirane koncentracije EGCG, EGC i galne kiseline pri pH 2 i f = 100 Hz su 3• 10-7 M, 1• 10-6 M i 4.2• 10-6 M.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-0982904-2907 - Elektroanalitička istraživanja mikrokristala i tragova otopljenih supstanci (Lovrić, Milivoj, MZOS ) ( CroRIS)
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb