Pregled bibliografske jedinice broj: 389449
Istraživanje korozije aluminija u nekim osvježavajućim bezalkoholnim pićima elektrokemijskim metodama
Istraživanje korozije aluminija u nekim osvježavajućim bezalkoholnim pićima elektrokemijskim metodama, 1995., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 389449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje korozije aluminija u nekim osvježavajućim bezalkoholnim pićima elektrokemijskim metodama
(Investigation of corrosion of aluminium in some non-alcoholic beverages by electrochemical methods)
Autori
Mijatović, Vera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
1995
Stranica
47
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
aluminij; korozija; bezalkoholna pića; elektrokemijske metode
(aluminium; corrosion; non-alcoholic beverages; electrochemical methods)
Sažetak
Istraživano je korozijsko ponašanje aluminija u nekim osvježavajućim bezakoholnim pićima (Fanta Orange, Mirinda, Seven Up) elektrokemijskim metodama (metodom potenciodinamičke polarizacije, metodom polarizacijskog otpora i metodom potencijal-vrijeme mjerenja). Potenciodinamičke polarizacijske krivulje u svim ispitivanim pićima pokazuju više ili manje izražen Tafelov tip ponašanja. Stoga je bilo moguće iz navedenih krivulja odrediti polarizacijske parametre, prije svega korozijsku struju (ikor) i izračunati brzinu korozije (vkor). Mjerenja polarizacijskog otpora u ispitivanim pićima dala su vrlo reproducibilne rezultate, a na temelju vrijednosti polarizacijskog otpora (Rp) izračunate su vrijednosti brzine korozije (vkor). Metoda polarizacijskog otpora pokazala je stanovite prednosti u odnosu na metodu potenciodinamičke polarizacije. Dobivene male vrijednosti brzine korozije (vkor) ukazuju da aluminij ima vrlo dobru korozijsku otpornost prema ispitivanim bezalkohonim pićima, što opravdava njegovu primjenu kao materijala za izradu limenki u koje se pakiraju navedeni ili slični proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija