Pregled bibliografske jedinice broj: 389402
Utjecaj stadija zrelosti i bakterizacije na prinos, kemijski sastav i razgradljivost in sacco crvene djeteline (Trifolium pratense L.)
Utjecaj stadija zrelosti i bakterizacije na prinos, kemijski sastav i razgradljivost in sacco crvene djeteline (Trifolium pratense L.), 2009., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 389402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stadija zrelosti i bakterizacije na prinos, kemijski sastav i razgradljivost in sacco crvene djeteline (Trifolium pratense L.)
(Harvest maturity and inoculation effects on red clover yield, chemical composition and in sacco degradability)
Autori
Perčulija, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.03
Godina
2009
Stranica
141
Mentor
Leto, Josip
Ključne riječi
crvena djetelina; prinos; in sacco razgradljivost
(red clover; yield; in sacco degradability)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je istražiti utjecaj bakterizacije sjemena tri kultivara crvene djeteline s dva soja kvržičnih bakterija (Rhizobium leguminosarum bv. Trifolii) i košnje u dva različita stadija zrelosti te kvantificirati prinos lista, stabljike i cijele biljke obzirom na istraživane mjere gospodarenja, utvrditi kemijski sastav i dinamiku i efektivnu razgradljivost ST, SB i NDV. Istraživanja su provedena na pokusnim površinama Centra za travnjaštvo Agronomskog fakulteta na Medvednici tijekom tri vegetacijske sezone (2004-2006. godine). Poljski pokus je postavljen po split-split-plot dizajnu u 4 ponavljanja. Kao glavni faktor postavljen je stadij zrelosti crvene djeteline, podfaktor kultivar crvene djeteline i podpodfaktor bakterizacija kultivara crvene djeteline s kvržičnim bakterijama (Rhizobium leguminosarum bv. Trifolii). Istraživanja su provedena na četiri fistulirane ovce Charolais pasmine in sacco tehnikom. Uzorci crvene djeteline za inkubaciju u buragu ovaca uzeti su iz prvog otkosa druge godine korištenja. Dobiveni rezultati prinosa, kemijskog sastava i in sacco razgradljivosti ST, SB i NDV crvene djeteline obrađeni su u statističkom programu SAS Mixed procedurom. Odgađanjem roka košnje crvene djeteline na početak cvatnje povećao se prinos ST crvene djeteline za 18% i to samo u trećoj godini istraživanja, dok se u sve tri godine istraživanja povećao relativni udio i prinos ST stabljike, a smanjio relativni udio lista i cvata. Kultivari crvene djeteline su se značajno razlikovali u prinosu ST u prve dvije godine istraživanja, te u relativnom udjelu i prinosu ST stabljike i lista i cvata u sve tri godine istraživanja. Bakterizacija crvene djeteline nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline. Odgađanje roka košnje kultivara crvene djeteline utjecalo je na smanjenje sadržaja sirovih bjelančevina za 13%, dok je sadržaj NDV i ADV ostao isti. Utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu između istraživanih kultivara crvene djeteline. Odgađanje roka košnje kultivara crvene djeteline rezultiralo je značajnim smanjenjem razgradljivosti, dinamike i efektivne razgradljivosti ST, SB i NDV.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb