Pregled bibliografske jedinice broj: 38875
Mogu}nosti primjene podataka o potro{nji hrane i na{e sudjelovanje u DAFNE projektu
Mogu}nosti primjene podataka o potro{nji hrane i na{e sudjelovanje u DAFNE projektu // XXVI Stru~ni skup Sekcija za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog dru{tva / Sa{a Haberle (ur.).
Zagreb, 1999. str. 83-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 38875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogu}nosti primjene podataka o potro{nji hrane i na{e sudjelovanje u DAFNE projektu
(Uses of food consumption data and our collaboration in DAFNE project)
Autori
Antoni} Dega~, Katica ; Kai}-Rak, Antoinette
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
XXVI Stru~ni skup Sekcija za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog dru{tva
/ Sa{a Haberle - Zagreb, 1999, 83-87
Skup
XXVI Stru~ni skup Sekcija za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog dru{tva
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 27.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; potro{nja hrane; prehrambene navike
(nutrition; food consumption; dietary habits)
Sažetak
Ispitivanja potro{nje koja uklju~uju i potro{nju hrane u doma}instvima, provode se redovito u svim europskim dr`avama na reprezentativnom uzorku doma}instava. Hrvatska se uklju~ila u DAFNE projekt (Data Food Networking) koji ima za cilj oblikovanje pan-europske mre`e baza podataka o potro{nji hrane dobivenih putem nacionalnih anketa o potro{nji, a u svrhu analize podataka u pojedinim zemljama i me|usobnu usporedbu pdataka iz pojedinih zemalja sudionica. Podaci omogu}uju pra}enje kvalitete prehrane i prehrambenih navika pu~anstva, identifikaciju razlika u prehrambenim navikama i njihovo povezivanje s visoko rizi~nim skupinama populacije u svezi uzro~ne povezanosti prehrambenh navika s podacima o pobolu i smrtnosti, kao i analize o procjeni unosa aditiva i kantaminanata. Osim toga, podaci o potro{nji u doma}instvima mogu korisno poslu`iti pri izradi planova razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije, te u marketingu prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA