Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 388673

Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja


Amidžić, Daniela; Vitali, Dubravka; Vedrina-Dragojević, Irena; Dobričević, Nadica; Novak, Bruno
Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 58-59 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 388673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja
(Macronutrient evaluation of sweet potato (Ipomea batatas L.) – effects of sort, drying and storage conditions)

Autori
Amidžić, Daniela ; Vitali, Dubravka ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Dobričević, Nadica ; Novak, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 58-59

ISBN
978-953-6135-76-9

Skup
International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.11.2008. - 20.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
slatki krumpir (Ipomea batatas L.); proteini; masti; šećeri; sušenje; skladištenje
(Sweet potato (Ipomea batatas L.); protein; total lipid; carbohydrates; drying; storage)

Sažetak
U okviru provedenih istraživanja analiziran je makronutritivni sastav dviju vrsta slatkog krumpira, crvenog i narančastog da bi se ispitala makronutritivna stabilnost tijekom sušenja i skladištenja. Udio sirovih proteina u svim uzorcima određen je Kjeldahl metodom. Brašno narančastog slatkog krumpira sadržavalo je 11.37 g proteina / 100 g suhe tvari, što je značajno više u odnosu na udio proteina u brašnu crvenog slatkog krumpira (7.59 g). Tijekom sušenja razgradnja proteina u gomolju slatkog krumpira iznosila je 9.19%. dok je nakon skladištenja udio proteina snižen za dodatnih 9.91%. Udio masti je određen metodom po Soxhletu u kojoj je petroleter korišten kao ekstrakcijsko sredstvo. Srednja vrijednost udjela masti bila je oko 0.91% odnosno 1.15% za crveni i narančasti krumpir. Brašno crvenog krumpira imalo je viši sadržaj glukoze i fruktoze (36.75 %) u usporedbi s narančastim (27.59 %). Skladišteno crveno brašno imalo je oko 17.13% manje glukoze i fruktoze nego svježi uzorak brašna. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su razlike u vrstama slatkog krumpira imale veći značaj na makronutritivni sastav nego promjene nastale tijekom skladištenja. Promjene u makronutritivnom sastavu analiziranih uzoraka nastale tijekom skaldištenja bile su značajno veće u usporedbi s promjenama nastalima sušenjem svježih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Amidžić, Daniela; Vitali, Dubravka; Vedrina-Dragojević, Irena; Dobričević, Nadica; Novak, Bruno
Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 58-59 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Amidžić, D., Vitali, D., Vedrina-Dragojević, I., Dobričević, N. & Novak, B. (2008) Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja. U: Pliestić, S. (ur.)Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko".
@article{article, author = {Amid\v{z}i\'{c}, Daniela and Vitali, Dubravka and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Novak, Bruno}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {58-59}, keywords = {slatki krumpir (Ipomea batatas L.), proteini, masti, \v{s}e\'{c}eri, su\v{s}enje, skladi\v{s}tenje}, isbn = {978-953-6135-76-9}, title = {Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, su\v{s}enja i skladi\v{s}tenja}, keyword = {slatki krumpir (Ipomea batatas L.), proteini, masti, \v{s}e\'{c}eri, su\v{s}enje, skladi\v{s}tenje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Amid\v{z}i\'{c}, Daniela and Vitali, Dubravka and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Novak, Bruno}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {58-59}, keywords = {Sweet potato (Ipomea batatas L.), protein, total lipid, carbohydrates, drying, storage}, isbn = {978-953-6135-76-9}, title = {Macronutrient evaluation of sweet potato (Ipomea batatas L.) – effects of sort, drying and storage conditions}, keyword = {Sweet potato (Ipomea batatas L.), protein, total lipid, carbohydrates, drying, storage}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font