Pregled bibliografske jedinice broj: 388673
Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja
Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 58-59 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 388673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja
(Macronutrient evaluation of sweet potato (Ipomea batatas L.) – effects of sort, drying and storage conditions)
Autori
Amidžić, Daniela ; Vitali, Dubravka ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Dobričević, Nadica ; Novak, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"
/ Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 58-59
ISBN
978-953-6135-76-9
Skup
International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.11.2008. - 20.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
slatki krumpir (Ipomea batatas L.); proteini; masti; šećeri; sušenje; skladištenje
(Sweet potato (Ipomea batatas L.); protein; total lipid; carbohydrates; drying; storage)
Sažetak
U okviru provedenih istraživanja analiziran je makronutritivni sastav dviju vrsta slatkog krumpira, crvenog i narančastog da bi se ispitala makronutritivna stabilnost tijekom sušenja i skladištenja. Udio sirovih proteina u svim uzorcima određen je Kjeldahl metodom. Brašno narančastog slatkog krumpira sadržavalo je 11.37 g proteina / 100 g suhe tvari, što je značajno više u odnosu na udio proteina u brašnu crvenog slatkog krumpira (7.59 g). Tijekom sušenja razgradnja proteina u gomolju slatkog krumpira iznosila je 9.19%. dok je nakon skladištenja udio proteina snižen za dodatnih 9.91%. Udio masti je određen metodom po Soxhletu u kojoj je petroleter korišten kao ekstrakcijsko sredstvo. Srednja vrijednost udjela masti bila je oko 0.91% odnosno 1.15% za crveni i narančasti krumpir. Brašno crvenog krumpira imalo je viši sadržaj glukoze i fruktoze (36.75 %) u usporedbi s narančastim (27.59 %). Skladišteno crveno brašno imalo je oko 17.13% manje glukoze i fruktoze nego svježi uzorak brašna. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su razlike u vrstama slatkog krumpira imale veći značaj na makronutritivni sastav nego promjene nastale tijekom skladištenja. Promjene u makronutritivnom sastavu analiziranih uzoraka nastale tijekom skaldištenja bile su značajno veće u usporedbi s promjenama nastalima sušenjem svježih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Bruno Novak
(autor)
Irena Vedrina-Dragojević
(autor)
Daniela Amidžić Klarić
(autor)
Dubravka Vitali Čepo
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)