Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 388663

Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.)


Vitali, Dubravka; Amidžić, Daniela; Vedrina-Dragojević, Irena; Dobričević Nadica; Novak Bruno
Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pilestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 60-61 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 388663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.)
(Functional properties of sweet potato (Ipomea batatas L.))

Autori
Vitali, Dubravka ; Amidžić, Daniela ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Dobričević Nadica ; Novak Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pilestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 60-61

ISBN
978-953-6135-76-9

Skup
International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.11.2008. - 20.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
batat (Ipomea batatas L.); prehrambena vlakna; polifenoli
(sweet potato (Ipomea batatas L.); dietary fibre; polyphenols)

Sažetak
Obzirom na sve učestaliju uporabu brašna batate kao dodatka različitim tipovima proizvoda (juhe, pudinzi, grickalice i slično), u okviru ovog istraživanja evaluirana su funkcionalna svojstva dvije sorte (crveni i narančasti) slatkog krumpira u smislu udjela prehrambenih vlakana i polifenola. U oba tipa brašna udio prehrambenih vlakana bio je podjednak (19 – 21 g/100g) od čega je oko 50 % otpadalo na topljivu frakciju. Udio slobodnih polifenola u brašnu narančaste batate bio je 406.8 mg/100g dok je u brašnu crvene bio nešto viši i iznosio 420 mg/100g. Primjenom simulacije gastrointestinalne digestije, određen je i udio bioraspoložive fenolne frakcije, a dobivene vrijednosti korelirale su sa udjelima slobodnih polifenola (374 mg/100g u brašnu narančaste, a 390.5 mg/100g u brašnu crvene batate). Usporedbom dobivenih razultata sa podacima dobivenih analizom svježih uzoraka, utvrđeno je da proces sušenja ne utječe značajno na udjele analiziranih sastavnica. U uzorcima kore obje sorte batata pronađeni su vrlo visoki udjeli prehrambenih vlakana i polifenola, te je predloženo njeno korištenje za obogaćivanje standardnog brašna batate spomenutim fitoprotektivnim komponentama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vitali, Dubravka; Amidžić, Daniela; Vedrina-Dragojević, Irena; Dobričević Nadica; Novak Bruno
Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pilestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 60-61 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vitali, D., Amidžić, D., Vedrina-Dragojević, I., Dobričević Nadica & Novak Bruno (2008) Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.). U: Pilestić, S. (ur.)Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko".
@article{article, author = {Vitali, Dubravka and Amid\v{z}i\'{c}, Daniela and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena}, editor = {Pilesti\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {60-61}, keywords = {batat (Ipomea batatas L.), prehrambena vlakna, polifenoli}, isbn = {978-953-6135-76-9}, title = {Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.)}, keyword = {batat (Ipomea batatas L.), prehrambena vlakna, polifenoli}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vitali, Dubravka and Amid\v{z}i\'{c}, Daniela and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena}, editor = {Pilesti\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {60-61}, keywords = {sweet potato (Ipomea batatas L.), dietary fibre, polyphenols}, isbn = {978-953-6135-76-9}, title = {Functional properties of sweet potato (Ipomea batatas L.)}, keyword = {sweet potato (Ipomea batatas L.), dietary fibre, polyphenols}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font