Pregled bibliografske jedinice broj: 388663
Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.)
Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pilestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 60-61 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 388663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva batata-slatkog krumpira (Ipomea batatas L.)
(Functional properties of sweet potato (Ipomea batatas L.))
Autori
Vitali, Dubravka ; Amidžić, Daniela ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Dobričević Nadica ; Novak Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"
/ Pilestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 60-61
ISBN
978-953-6135-76-9
Skup
International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.11.2008. - 20.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
batat (Ipomea batatas L.); prehrambena vlakna; polifenoli
(sweet potato (Ipomea batatas L.); dietary fibre; polyphenols)
Sažetak
Obzirom na sve učestaliju uporabu brašna batate kao dodatka različitim tipovima proizvoda (juhe, pudinzi, grickalice i slično), u okviru ovog istraživanja evaluirana su funkcionalna svojstva dvije sorte (crveni i narančasti) slatkog krumpira u smislu udjela prehrambenih vlakana i polifenola. U oba tipa brašna udio prehrambenih vlakana bio je podjednak (19 – 21 g/100g) od čega je oko 50 % otpadalo na topljivu frakciju. Udio slobodnih polifenola u brašnu narančaste batate bio je 406.8 mg/100g dok je u brašnu crvene bio nešto viši i iznosio 420 mg/100g. Primjenom simulacije gastrointestinalne digestije, određen je i udio bioraspoložive fenolne frakcije, a dobivene vrijednosti korelirale su sa udjelima slobodnih polifenola (374 mg/100g u brašnu narančaste, a 390.5 mg/100g u brašnu crvene batate). Usporedbom dobivenih razultata sa podacima dobivenih analizom svježih uzoraka, utvrđeno je da proces sušenja ne utječe značajno na udjele analiziranih sastavnica. U uzorcima kore obje sorte batata pronađeni su vrlo visoki udjeli prehrambenih vlakana i polifenola, te je predloženo njeno korištenje za obogaćivanje standardnog brašna batate spomenutim fitoprotektivnim komponentama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(autor)
Daniela Amidžić Klarić
(autor)
Irena Vedrina-Dragojević
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)