Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 38854

Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina


Kai}-Rak, Antoinette; Antoni} Dega~, Katica
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina // Proteini u prehrani i dijetetici / @ivkovi}, Roko (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 27-31


CROSBI ID: 38854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina
(Nutritional needs and bioavailibility of proteins)

Autori
Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni} Dega~, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Proteini u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
@ivkovi}, Roko

Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
1999

Raspon stranica
27-31

ISBN
953-96682-8-X

Ključne riječi
bjelan~evine, biolo{ka vrijednost, prehrambene potrebe
(proteins, biological value, protein requirements)

Sažetak
Dnevne potrebe organizma za bjelan~evinama ovise o dobi, tjelesnoj aktivnosti, zdravstvenom stanju i nekim ekolo{kim ~imbenicima, kao i o biolo{koj vrijednosti bjelan~evina. Za odraslu osobu koja uzima mje{anu prehranu u kojoj je biolo{ka vrijednost bjelan~evina najmanje 70 , dnevne potrebe iznose oko 0,8 g/kg tjelesne mase, za djecu i mlade` u vrijeme intenzivnog rasta 1-1,5 g/kg, a za dojen~ad oko 2 g/kg tjelesne mase. Iskori{tavanje bjelan~evina biljnog porijekla u organizmu se znatno pove}ava ako ih u prehrani kombiniramo s bjelan~evinama `ivotinjskog porijekla. Pri planiranju prehrane za pojedine dobne skupine primjenjuju se i preporuke od 10-15% udjelu energije iz bjelan~evina u ukupnom dnevnom energetskom unosu za odrasle osobe i 12-15% za djecu i mlade`.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Profili:

Avatar Url Antoinette Kaić-Rak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kai}-Rak, Antoinette; Antoni} Dega~, Katica
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina // Proteini u prehrani i dijetetici / @ivkovi}, Roko (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 27-31
Kai}-Rak, A. & Antoni} Dega~, K. (1999) Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina. U: @ivkovi}, R. (ur.) Proteini u prehrani i dijetetici. Zagreb, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, str. 27-31.
@inbook{inbook, author = {Kai}-Rak, Antoinette and Antoni} Dega~, Katica}, editor = {@ivkovi}, R.}, year = {1999}, pages = {27-31}, keywords = {bjelan~evine, biolo{ka vrijednost, prehrambene potrebe}, isbn = {953-96682-8-X}, title = {Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina}, keyword = {bjelan~evine, biolo{ka vrijednost, prehrambene potrebe}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Kai}-Rak, Antoinette and Antoni} Dega~, Katica}, editor = {@ivkovi}, R.}, year = {1999}, pages = {27-31}, keywords = {proteins, biological value, protein requirements}, isbn = {953-96682-8-X}, title = {Nutritional needs and bioavailibility of proteins}, keyword = {proteins, biological value, protein requirements}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font