Pregled bibliografske jedinice broj: 38853
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina // Proteini u prehrani i dijetetici / @ivkovi}, Roko (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 27-31
CROSBI ID: 38853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina
(Nutritional needs and bioavailibility of proteins)
Autori
Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni} Dega~, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Proteini u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
@ivkovi}, Roko
Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Grad
Zagreb
Godina
1999
Raspon stranica
27-31
ISBN
953-96682-8-X
Ključne riječi
bjelan~evine, biolo{ka vrijednost, prehrambene potrebe
(proteins, biological value, protein requirements)
Sažetak
Dnevne potrebe organizma za bjelan~evinama ovise o dobi, tjelesnoj aktivnosti, zdravstvenom stanju i nekim ekolo{kim ~imbenicima, kao i o biolo{koj vrijednosti bjelan~evina. Za odraslu osobu koja uzima mje{anu prehranu u kojoj je biolo{ka vrijednost bjelan~evina najmanje 70 , dnevne potrebe iznose oko 0,8 g/kg tjelesne mase, za djecu i mlade` u vrijeme intenzivnog rasta 1-1,5 g/kg, a za dojen~ad oko 2 g/kg tjelesne mase. Iskori{tavanje bjelan~evina biljnog porijekla u organizmu se znatno pove}ava ako ih u prehrani kombiniramo s bjelan~evinama `ivotinjskog porijekla. Pri planiranju prehrane za pojedine dobne skupine primjenjuju se i preporuke od 10-15% udjelu energije iz bjelan~evina u ukupnom dnevnom energetskom unosu za odrasle osobe i 12-15% za djecu i mlade`.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA