Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386970

Korozijska svojstva aluminija u voćnim sokovima


Ibriks, Stela
Korozijska svojstva aluminija u voćnim sokovima, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 386970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korozijska svojstva aluminija u voćnim sokovima
(Corrosion properties of aluminium in fruit juices)

Autori
Ibriks, Stela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.11

Godina
2001

Stranica
86

Mentor
Šeruga, Marijan

Ključne riječi
aluminij; voćni sokovi; "voćne kiseline"; korozija; elektrokemijske metode
(aluminium; fruit juices; fruit acids; corrosion; electrochemical methods)

Sažetak
Istraživana su korozijska svojstva aluminija čistoće 99.5 % u voćnim sokovima i model otopinama limunske, jabučne, vinske i oksalne kiseline (c = 0.05 mol dm-3, pH=3), primjenom različitih elektrokemijskih metoda: potencijal-vrijeme mjerenja, potenciodinamičke polarizacije u širem području potencijala, potenciodinamičke polarizacije u užem Tafelovom području potencijala i mjerenja polarizacijskog otpora. Mjerenja su provedena pomoću potenciostata/galvanostata EG&G PAR, model 273A, koji je kontroliran pomoću računala. Rezultati istraživanja pokazuju da je uspostavljanje stacionarnog stanja na aluminijskoj elektrodi u voćnim sokovima vrlo spor proces, te da pored elektrokemijskih procesa (otapanje i pasivacija aluminija), uključuje i razne površinske procese (adsorpcija specija iz uzoraka, njihovo površinsko kompleksiranje, te desorpcija nastalih površinskih kompleksa). Ukupnu kinetiku otapanja aluminija u ovim sustavima određuju površinski procesi. Sa stajališta korozije ispitivani voćni sokovi predstavljaju slabo korozivni medij, budući da je prosječna koncentracija ukupnih kiselina ispod 1% i pH vrijednost 3.03-3.63, a korozijske struje su vrlo male. Aluminij pokazuje vrlo dobru korozijsku otpornost prema ispitivanim sustavima, te se može koristiti kao materijal za izradu limenki za pakiranje voćnih sokova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marijan Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ibriks, Stela
Korozijska svojstva aluminija u voćnim sokovima, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ibriks, S. (2001) 'Korozijska svojstva aluminija u voćnim sokovima', magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ibriks, Stela}, year = {2001}, pages = {86}, keywords = {aluminij, vo\'{c}ni sokovi, "vo\'{c}ne kiseline", korozija, elektrokemijske metode}, title = {Korozijska svojstva aluminija u vo\'{c}nim sokovima}, keyword = {aluminij, vo\'{c}ni sokovi, "vo\'{c}ne kiseline", korozija, elektrokemijske metode}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ibriks, Stela}, year = {2001}, pages = {86}, keywords = {aluminium, fruit juices, fruit acids, corrosion, electrochemical methods}, title = {Corrosion properties of aluminium in fruit juices}, keyword = {aluminium, fruit juices, fruit acids, corrosion, electrochemical methods}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font