Pregled bibliografske jedinice broj: 386826
Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima
Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima // Kemija u industriji, 40 (1991), 2; 57-61 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 386826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim
sokovima
(Electrochemical properties of aluminium in fruit
juices)
Autori
Šeruga, Marijan
Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 40
(1991), 2;
57-61
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aluminij ; voćni sokovi ; korozija
(aluminium ; fruit juices ; corrosion)
Sažetak
U radu su istraživana elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima. Ispitivan je utjecaj kiselosti voćnog soka, tj. njegove pH vrijednosti i sadržaja ukupnih kiselina na koroziju aluminija. Ispitivanja su provedena elektrokemijskim metodama i to mjerenjem promjene potencijala aluminija u ovisnosti o vremenu, te stacionarnom katodnom galvanostatskom polarizacijom aluminija. Rezultati istraživanja pokazuju da je uspostavljanje stacionarnog stanja potencijala na aluminijskoj elektrodi u voćnim sokovima vrlo spor i kompleksan proces. On u sebi sadrži: proces formiranja i razaranja pasivnog oksidnog filma na površini aluminija, koroziju (otapanje) aluminija u procesima koji se odvijaju na, u, ili kroz površinski oksidni film, te proces kompleksiranja dijela Al3+-iona nastalih otapanjem s anionima "voćnih kiselina" prisutnih u voćnim sokovima. Na proces korozije aluminija ima utjecaj kiselost voćnog soka, tj. sadržaj ukupnih kiselina i njegova pH vrijednost. Porast koncentracije kiselina i pad pH vrijednosti soka dovode do porasta brzine korozije. Katodne polarizacijske krivulje pokazuju u svim ispitivanim sokovima Tafelov tip ponašanja s nagibima b(k) većim od teorijske vrijednosti, što ukazuje na prisutnost pasivnog filma na površini aluminija. Provedena istraživanja pokazuju da aluminij ima vrlo dobru korozijsku otpornost prema ispitivanim sustavima, što omogućuje njegovu primjenu kao vrlo dobrog materijala za izradu limenki za pakiranje voćnih sokova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)