Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386826

Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima


Šeruga, Marijan
Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima // Kemija u industriji, 40 (1991), 2; 57-61 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 386826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima
(Electrochemical properties of aluminium in fruit juices)

Autori
Šeruga, Marijan

Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 40 (1991), 2; 57-61

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aluminij ; voćni sokovi ; korozija
(aluminium ; fruit juices ; corrosion)

Sažetak
U radu su istraživana elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima. Ispitivan je utjecaj kiselosti voćnog soka, tj. njegove pH vrijednosti i sadržaja ukupnih kiselina na koroziju aluminija. Ispitivanja su provedena elektrokemijskim metodama i to mjerenjem promjene potencijala aluminija u ovisnosti o vremenu, te stacionarnom katodnom galvanostatskom polarizacijom aluminija. Rezultati istraživanja pokazuju da je uspostavljanje stacionarnog stanja potencijala na aluminijskoj elektrodi u voćnim sokovima vrlo spor i kompleksan proces. On u sebi sadrži: proces formiranja i razaranja pasivnog oksidnog filma na površini aluminija, koroziju (otapanje) aluminija u procesima koji se odvijaju na, u, ili kroz površinski oksidni film, te proces kompleksiranja dijela Al3+-iona nastalih otapanjem s anionima "voćnih kiselina" prisutnih u voćnim sokovima. Na proces korozije aluminija ima utjecaj kiselost voćnog soka, tj. sadržaj ukupnih kiselina i njegova pH vrijednost. Porast koncentracije kiselina i pad pH vrijednosti soka dovode do porasta brzine korozije. Katodne polarizacijske krivulje pokazuju u svim ispitivanim sokovima Tafelov tip ponašanja s nagibima b(k) većim od teorijske vrijednosti, što ukazuje na prisutnost pasivnog filma na površini aluminija. Provedena istraživanja pokazuju da aluminij ima vrlo dobru korozijsku otpornost prema ispitivanim sustavima, što omogućuje njegovu primjenu kao vrlo dobrog materijala za izradu limenki za pakiranje voćnih sokova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marijan Šeruga (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šeruga, Marijan
Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima // Kemija u industriji, 40 (1991), 2; 57-61 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šeruga, M. (1991) Elektrokemijska svojstva aluminija u voćnim sokovima. Kemija u industriji, 40 (2), 57-61.
@article{article, author = {\v{S}eruga, Marijan}, year = {1991}, pages = {57-61}, keywords = {aluminij, vo\'{c}ni sokovi, korozija}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {40}, number = {2}, issn = {0022-9830}, title = {Elektrokemijska svojstva aluminija u vo\'{c}nim sokovima}, keyword = {aluminij, vo\'{c}ni sokovi, korozija} }
@article{article, author = {\v{S}eruga, Marijan}, year = {1991}, pages = {57-61}, keywords = {aluminium, fruit juices, corrosion}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {40}, number = {2}, issn = {0022-9830}, title = {Electrochemical properties of aluminium in fruit juices}, keyword = {aluminium, fruit juices, corrosion} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font