Pregled bibliografske jedinice broj: 386797
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 62 (2008), 6; 449-462 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 386797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa
(Assesment of correction factors of beef colour stabilization)
Autori
Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Jakopović, Tomislav ; Kos, Ivica ; Ivanković, Ante ; Marenčić, Dejan
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 62
(2008), 6;
449-462
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
junetina ; boja ; pH ; stabilizacijsko vrijeme ; korekcijski faktori
(beef ; colour ; pH value ; stabilization time ; adjustment factors)
Sažetak
Boja junećeg mesa spada u temeljna kvalitativna obilježja koja značajno utječu na percepciju potrošača o poželjnosti namirnice. Svijetlo crvenu boja mesa potrošaču je prihvatljivija i kvalitativno poželjnija, dok purpurno crvena boja mesa potiče nepoželjne asocijacije o kvaliteti junećeg mesa, premda često takav stav nema objektivno uporište. Mesu je svojstveno da nakon izlaganju zraku mioglobin u površinskom sloju mišića određeno vrijeme intenzivno veže kisik mijenjajući formu a time i boju površine mišića. Vrijeme tijekom kojeg se događa promjena forme mioglobina naziva se interval stabilizacije boje. Njegova dužina ovisi o genetskim i okolišnim čimbenicima. Cilj rada je praćenjem promjena vrijednosti parametara boje junećeg mesa (CIE Lab L*a*b*) tokom 60-minutne stabilizacije boje procijeniti korekcijske faktore parametara. Utvrđeno je da L* parametar boje junećeg mesa treba najkraće vrijeme stabilizacije i njegova se vrijednost nakon prvog mjerenja ne mijenja značajno. Vrijednost a* parametara boje junećeg mesa značajno se razlikovala (p<0, 001) do trećeg mjerenja (a*_45), dok se b* parametar značajno mijenjao (p<0, 05) sve do četvrtog mjerenja (b*_60). Parametri boje junećeg mesa gotovo istodobno (L*_46 min, a*_50 min, b*_50 min) ostvaruju nulte vrijednosti. Zaključujemo da za stabilizaciju a* i b* parametra boje junećeg mesa treba duži vremenski interval. Na osnovu razlika prosječnih vrijednosti mjerenja izračunati faktori korekcije parametra boje mesa mogu poslužiti u objektiviziranju mjerenja koja nužno moraju poštivati kraće vremenske intervale od otvaranja mišića do mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(autor)
Dejan Marenčić
(autor)
Miljenko Konjačić
(autor)
Ante Ivanković
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts