Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386797

Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa


Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Jakopović, Tomislav; Kos, Ivica; Ivanković, Ante; Marenčić, Dejan
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 62 (2008), 6; 449-462 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 386797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa
(Assesment of correction factors of beef colour stabilization)

Autori
Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Jakopović, Tomislav ; Kos, Ivica ; Ivanković, Ante ; Marenčić, Dejan

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 62 (2008), 6; 449-462

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
junetina ; boja ; pH ; stabilizacijsko vrijeme ; korekcijski faktori
(beef ; colour ; pH value ; stabilization time ; adjustment factors)

Sažetak
Boja junećeg mesa spada u temeljna kvalitativna obilježja koja značajno utječu na percepciju potrošača o poželjnosti namirnice. Svijetlo crvenu boja mesa potrošaču je prihvatljivija i kvalitativno poželjnija, dok purpurno crvena boja mesa potiče nepoželjne asocijacije o kvaliteti junećeg mesa, premda često takav stav nema objektivno uporište. Mesu je svojstveno da nakon izlaganju zraku mioglobin u površinskom sloju mišića određeno vrijeme intenzivno veže kisik mijenjajući formu a time i boju površine mišića. Vrijeme tijekom kojeg se događa promjena forme mioglobina naziva se interval stabilizacije boje. Njegova dužina ovisi o genetskim i okolišnim čimbenicima. Cilj rada je praćenjem promjena vrijednosti parametara boje junećeg mesa (CIE Lab L*a*b*) tokom 60-minutne stabilizacije boje procijeniti korekcijske faktore parametara. Utvrđeno je da L* parametar boje junećeg mesa treba najkraće vrijeme stabilizacije i njegova se vrijednost nakon prvog mjerenja ne mijenja značajno. Vrijednost a* parametara boje junećeg mesa značajno se razlikovala (p<0, 001) do trećeg mjerenja (a*_45), dok se b* parametar značajno mijenjao (p<0, 05) sve do četvrtog mjerenja (b*_60). Parametri boje junećeg mesa gotovo istodobno (L*_46 min, a*_50 min, b*_50 min) ostvaruju nulte vrijednosti. Zaključujemo da za stabilizaciju a* i b* parametra boje junećeg mesa treba duži vremenski interval. Na osnovu razlika prosječnih vrijednosti mjerenja izračunati faktori korekcije parametra boje mesa mogu poslužiti u objektiviziranju mjerenja koja nužno moraju poštivati kraće vremenske intervale od otvaranja mišića do mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Jakopović, Tomislav; Kos, Ivica; Ivanković, Ante; Marenčić, Dejan
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 62 (2008), 6; 449-462 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kelava, N., Konjačić, M., Jakopović, T., Kos, I., Ivanković, A. & Marenčić, D. (2008) Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 62 (6), 449-462.
@article{article, author = {Kelava, Nikolina and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Jakopovi\'{c}, Tomislav and Kos, Ivica and Ivankovi\'{c}, Ante and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2008}, pages = {449-462}, keywords = {junetina, boja, pH, stabilizacijsko vrijeme, korekcijski faktori}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {62}, number = {6}, issn = {0351-0832}, title = {Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje june\'{c}eg mesa}, keyword = {junetina, boja, pH, stabilizacijsko vrijeme, korekcijski faktori} }
@article{article, author = {Kelava, Nikolina and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Jakopovi\'{c}, Tomislav and Kos, Ivica and Ivankovi\'{c}, Ante and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2008}, pages = {449-462}, keywords = {beef, colour, pH value, stabilization time, adjustment factors}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {62}, number = {6}, issn = {0351-0832}, title = {Assesment of correction factors of beef colour stabilization}, keyword = {beef, colour, pH value, stabilization time, adjustment factors} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font