Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386500

Utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na parametre sladarske kakvoće ozimog ječma (Hordeum vulgare L.)


Šimić, Gordana
Utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na parametre sladarske kakvoće ozimog ječma (Hordeum vulgare L.), 2009., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 386500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na parametre sladarske kakvoće ozimog ječma (Hordeum vulgare L.)
(Effect of genotype and environmental conditions on malting quality parameters of winter barley (Hordeum vulgare L.))

Autori
Šimić, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.02

Godina
2009

Stranica
127

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Lalić, Alojzije

Ključne riječi
ozimi ječam; sladarska kakvoća; genotip; okolišni uvjeti
(winter barley; malting quality; genotype; environmental conditions)

Sažetak
Ječam namijenjen za slađenje mora udovoljiti posebnim zahtjevima koje postavlja industrija piva. Sladarsku kakvoću uvjetuje genotip, iako značajan utjecaj imaju i okolišni uvjeti kao što su tip tla te fluktuacije u temperaturi i padalinama tijekom uzgoja. Cilj ovog istraživanja bio je na temelju odabranih ozimih kultivara ječma uzgojenih na različitim agroekološkim područjima ispitati utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na sladarsku kakvoću. U istraživanju su korištena tri kultivara ozimog ječma, a pokus je postavljen na četiri lokacije (tla različite plodnosti) tijekom tri vegetacijske godine. U radu je određena kakvoća zrna ječma, koji je mikroslađenjem preveden u slad. Laboratorijskim ispitivanjima određena je kakvoća slada, koja je obuhvatila parametre koji opisuju citolitičku, amilolitičku i proteolitičku razgrađenost slada. Primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC) određena je hordeinska frakcija skladišnih bjelančevina u zrnu ječma i u dobivenom sladu u svrhu određivanja njihove razgrađenosti tijekom slađenja. Na temelju dobivenih rezultata za količinu ekstrakta, značajnog parametra u ocjeni slada, između ispitivanih kultivara nije utvrđena statistički opravdana razlika, ali je postojala značajna razlika između ispitivanih godina i lokacija. Statistička značajnost razlika u prosječnim vrijednostima količine bjelančevina u zrnu ječma ukazuje na klimatsku varijabilnost istraživanih vegetacijskih razdoblja te na veliki utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na formiranje udjela bjelančevina u zrnu. Količina β -glukana u sladu ukazuje na značajnost razlika između kultivara, kao i na utjecaj godine i lokacije na ispitivano svojstvo. Prema prosječnim vrijednostima, kultivar Vanessa pokazao je značajnije veću aktivnost u pogledu citolitičke, amilolitičke i proteolitičke razgrađenosti u odnosu na kultivare Zlatko i Barun, iako je u prosjeku imao veći udio bjelančevina u zrnu. Korelacijska analiza pokazala je da je većina parametara sladarske kakvoće visoko međusobno povezana bilo u pozitivnom i ili u negativnom smjeru. Ekstrakt slada značajno negativno korelira s količinom hordeina u zrnu ječma i količinom β -glukana. Promatrajući utjecaj pojedinih hordeinskih skupina, uočljiv je izrazito jak negativan utjecaj B skupine hordeina na ekstrakt slada. Procjena stupnja razgrađenosti hordeina tijekom slađenja u velikoj mjeri odražava promjene koje se događaju s bjelančevinama zrna ječma tijekom slađenja, te jasno pokazuje razlike između kultivara vezano uz razgrađenost bjelančevina. Provedbom pokusa i proučavanjem značajnosti utjecaja okolišnih uvjeta na kakvoću zrna i slada dobiveni su vrijedni podaci o učinku genotipa u datim okolnostima, koji će se moći koristiti pri procjeni stabilnosti parametara sladarske kakvoće u selekciji genotipova pogodnih za naše uzgojno područje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šimić, Gordana
Utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na parametre sladarske kakvoće ozimog ječma (Hordeum vulgare L.), 2009., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šimić, G. (2009) 'Utjecaj genotipa i okolišnih uvjeta na parametre sladarske kakvoće ozimog ječma (Hordeum vulgare L.)', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imi\'{c}, Gordana}, year = {2009}, pages = {127}, keywords = {ozimi je\v{c}am, sladarska kakvo\'{c}a, genotip, okoli\v{s}ni uvjeti}, title = {Utjecaj genotipa i okoli\v{s}nih uvjeta na parametre sladarske kakvo\'{c}e ozimog je\v{c}ma (Hordeum vulgare L.)}, keyword = {ozimi je\v{c}am, sladarska kakvo\'{c}a, genotip, okoli\v{s}ni uvjeti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imi\'{c}, Gordana}, year = {2009}, pages = {127}, keywords = {winter barley, malting quality, genotype, environmental conditions}, title = {Effect of genotype and environmental conditions on malting quality parameters of winter barley (Hordeum vulgare L.)}, keyword = {winter barley, malting quality, genotype, environmental conditions}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font