Pregled bibliografske jedinice broj: 38642
POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI
POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 38642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI
(CONNECTION BETWEEN PROPERTIES OF QUALITY AND VALUE OF HALVES IN THE FATTENED PIGS PRODUCED FROM THE DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS)
Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo ; Žugaj, Mijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma. Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Tovljenici; polovice; debljina slanine; m.longissimus dorsi; mišićno tkivo u polovicama; vrijednost polovica; korelacija; regresija
(Fattened pigs; carcasses; back fat; thickness; m. Longissimus dorsi; muscle tissue in the carcasses; carcass value; correlation; regression)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na polovicama tovljenika skupina A(n=86) i B(n=127). Tovljenici skupine A proizvedeni su od prasadi domaćeg uzgoja, i B od uvezene prasadi iz Mađarske, a utovljeni su u obiteljskom gospodarstvu na području Brodsko posavske županije. Svojstva kakvoće polovica debljina slanine (mm) i m.l.d. te udjel mišićnog tkiva u polovicama (%) utvrđeni su metodom DT, a masa toplih polovica vaganjem. Vrijednost u DM/kg mase polovica obračunata je na temelju udjela mišićnog tkiva u polovicama i vrijednosti od 0,19 kn za jednu mesnu jedinicu prema sustavu Mesne industrije Vajda d.d.o. Različite vrijednosti DM/kg mase u skupinama A 3,28 DM/kg i B 3,44 DM/kg dobivene su kao posljedica statistički signifikantnih razlika udjela mišićnog tkiva u polovicama od 53,54 % A i 56,23 % B. Unutar skupina tovljenika različitog genetičkog odnosa mišićno : masno tkivo u trupu, utvrđeni koeficijenti korelacije i regresije između svojstava mase polovica i debljina slanine i m.l.d. kao i udjela mišićnog tkiva u polovicama različitih su vrijednosti i signifikantnosti.
Koeficijenti korelacije i regresije između mase polovica, debljina slanine i m.l.d. te udjela mišićnog tkiva i vrijednosti DM/kg mase polovica utvrđeni su unutar skupina: A 0,4290** i 0,0148**; -0,8816** i 0,0352**; 0,1946 i 0,0113; 0,9330** i 0,0580**, a u B 0,0868 i 3,0845-3; -0,9180**i -0,0468**; 0,2200 i 0,0108; te 0,9455** i 0,0567**.
U Hrvatskoj bi vrednovanje polovica na liniji klanja prema udjelu mišićnog tkiva imalo učinke na uzgoj i selekciju svinja, a u obiteljskim gospodarstvima i na tehnologije proizvodnje svinjskog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo