Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 38642

POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI


Đikić, Marija; Jurić, Ivan; Gašparović, Mijo; Žugaj, Mijo
POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 38642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI
(CONNECTION BETWEEN PROPERTIES OF QUALITY AND VALUE OF HALVES IN THE FATTENED PIGS PRODUCED FROM THE DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS)

Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo ; Žugaj, Mijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000

Skup
36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma. Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tovljenici; polovice; debljina slanine; m.longissimus dorsi; mišićno tkivo u polovicama; vrijednost polovica; korelacija; regresija
(Fattened pigs; carcasses; back fat; thickness; m. Longissimus dorsi; muscle tissue in the carcasses; carcass value; correlation; regression)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na polovicama tovljenika skupina A(n=86) i B(n=127). Tovljenici skupine A proizvedeni su od prasadi domaćeg uzgoja, i B od uvezene prasadi iz Mađarske, a utovljeni su u obiteljskom gospodarstvu na području Brodsko posavske županije. Svojstva kakvoće polovica debljina slanine (mm) i m.l.d. te udjel mišićnog tkiva u polovicama (%) utvrđeni su metodom “DT”, a masa toplih polovica vaganjem. Vrijednost u DM/kg mase polovica obračunata je na temelju udjela mišićnog tkiva u polovicama i vrijednosti od 0,19 kn za jednu mesnu jedinicu prema sustavu “Mesne industrije Vajda” d.d.o. Različite vrijednosti DM/kg mase u skupinama A 3,28 DM/kg i B 3,44 DM/kg dobivene su kao posljedica statistički signifikantnih razlika udjela mišićnog tkiva u polovicama od 53,54 % A i 56,23 % B. Unutar skupina tovljenika različitog genetičkog odnosa mišićno : masno tkivo u trupu, utvrđeni koeficijenti korelacije i regresije između svojstava mase polovica i debljina slanine i m.l.d. kao i udjela mišićnog tkiva u polovicama različitih su vrijednosti i signifikantnosti. Koeficijenti korelacije i regresije između mase polovica, debljina slanine i m.l.d. te udjela mišićnog tkiva i vrijednosti DM/kg mase polovica utvrđeni su unutar skupina: A –0,4290** i –0,0148**; -0,8816** i –0,0352**; 0,1946 i 0,0113; 0,9330** i 0,0580**, a u B –0,0868 i –3,0845-3; -0,9180**i -0,0468**; 0,2200 i 0,0108; te 0,9455** i 0,0567**. U Hrvatskoj bi vrednovanje polovica na liniji klanja prema udjelu mišićnog tkiva imalo učinke na uzgoj i selekciju svinja, a u obiteljskim gospodarstvima i na tehnologije proizvodnje svinjskog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178832

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mijo Gašparović (autor)

Avatar Url Marija Đikić (autor)

Avatar Url Ivan Jurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đikić, Marija; Jurić, Ivan; Gašparović, Mijo; Žugaj, Mijo
POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Đikić, M., Jurić, I., Gašparović, M. & Žugaj, M. (2000) POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVOĆE I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI. U: Kovačević, V. (ur.)Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva.
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan and Ga\v{s}parovi\'{c}, Mijo and \v{Z}ugaj, Mijo}, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, pages = {213}, keywords = {Tovljenici, polovice, debljina slanine, m.longissimus dorsi, mi\v{s}i\'{c}no tkivo u polovicama, vrijednost polovica, korelacija, regresija}, title = {POVEZANOST SVOJSTAVA KAKVO\'{C}E I VRIJEDNOSTI POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMA\'{C}E I UVEZENE PRASADI}, keyword = {Tovljenici, polovice, debljina slanine, m.longissimus dorsi, mi\v{s}i\'{c}no tkivo u polovicama, vrijednost polovica, korelacija, regresija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan and Ga\v{s}parovi\'{c}, Mijo and \v{Z}ugaj, Mijo}, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, pages = {213}, keywords = {Fattened pigs, carcasses, back fat, thickness, m. Longissimus dorsi, muscle tissue in the carcasses, carcass value, correlation, regression}, title = {CONNECTION BETWEEN PROPERTIES OF QUALITY AND VALUE OF HALVES IN THE FATTENED PIGS PRODUCED FROM THE DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS}, keyword = {Fattened pigs, carcasses, back fat, thickness, m. Longissimus dorsi, muscle tissue in the carcasses, carcass value, correlation, regression}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font