Pregled bibliografske jedinice broj: 38639
KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI
KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Agronomski glasnik, 61 (1999), 1-2; 51-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 38639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI
(QUALITY AND VALUE OF CARCASS PRODUCED FROM DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS FOR FATTENING)
Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 61
(1999), 1-2;
51-68
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje; kakvoća polovica; debljina slanine; musculus longissimus dorsi; udjel mišićnog tkiva u polovicama
(pigs; carcass quality; backfat thickess; musculus longissimus dorsi; muscular tissue percentage)
Sažetak
U klaonici na liniji klanja provedeno je istraživanje kakvoće polovica na dvije skupine tovljenika čiju je proizvodnju organizirao Klas d.d.o. Nova Gradiška u obiteljskim gospodarstvima Brodsko posavske županije. Tovljenici skupine A (n=627) proizvedeni su od domaće prasadi, a skupine B (n=127) od uvezene prasadi iz Mađarske. Procjena kakvoće polovica obavljena je prema Pravilniku NN 79/95. metodom Dvije točke, a vrijednost u DM/kg mase polovica obračunata je na temelju postotka mišićnog tkiva u polovicama i vrijednosti od 0, 19 kn za jednu mesnu jedinicu prema sustavu koji primjenjuje Mesna industrija Vajdad.d. iz Čakovca. Dobiveni rezultati istraživanja pri istim masama polovica pokazuju statistički signifikantne razlike na razini od 1 % između kakvoće polovica skupina A i B za svojstva debljine slanine 17, 00 mm, 13, 14 mm, debljine musculus longissimus dorsi 60, 10 mm, 62, 19 mm te 53, 70 i 56, 23 % mišićnog tkiva u polovicama. Vrednovanjem polovica na liniji klanja prema udjelu mišićnog tkiva u polovicama tovljenika za skupinu A i B utvrđene su vrijednosti od 3, 28 DM/kg i 3, 44 DM/kg odnosno zbog različitog udjela mišićnog tkiva u polovicama razlika je 0, 16 DM/kg mase polovica. Analizom distribucija kakvoće polovica prema masama utvrđena je statistički signifikantna razlika udjela mišićnog tkiva u polovicama kod viših masa što je posljedica različitih selekcija u odnosima mišićnog i masnog tkiva između istraživanih skupina. Dobiveni rezultati ukazuju na našu nekonkurentnost u proizvodnji svinjskog mesa. Uvozni odojci glede genetičkih svojstava mogu na tržištu Hrvatske biti plaćeni i višom cijenom od domaćih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo