Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 38638

KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI


Đikić, Marija¸ Jurić, Ivan; Gašparović, Mijo
KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Gospodarske smjernice razvitka hrvatskog poljodjelstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1999. str. 151-152 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 38638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI
(QUALITY AND VALUE OF CARCASS PRODUCED FROM DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS FOR FATTENING)

Autori
Đikić, Marija¸ Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Gospodarske smjernice razvitka hrvatskog poljodjelstva / Kolega, Ante - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1999, 151-152

Skup
Gospodarske smjernice razvitka hrvatskog poljodjelstva

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 10.11.1999. - 13.11.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svinje; kakvoća polovica; debljina slanine; musculus longissimus dorsi; udjel mišićnog tkiva u polovicama
(pigs; carcass quality; backfat thickess; musculus longissimus dorsi; muscular tissue percentage)

Sažetak
U klaonici na liniji klanja provedeno je istraživanje kakvoće polovica na dvije skupine tovljenika čiju je proizvodnju organizirao Klas d.d.o. Nova Gradiška u obiteljskim gospodarstvima Brodsko – posavske županije. Tovljenici skupine A (n=627) proizvedeni su od domaće prasadi, a skupine B (n=127) od uvezene prasadi iz Mađarske. Procjena kakvoće polovica obavljena je prema Pravilniku NN 79/95. metodom “Dvije točke”, a vrijednost u DM/kg mase polovica obračunata je na temelju postotka mišićnog tkiva u polovicama i vrijednosti od 0,19 kn za jednu mesnu jedinicu prema sustavu koji primjenjuje “Mesna industrija Vajda”d.d. iz Čakovca. Dobiveni rezultati istraživanja pri istim masama polovica pokazuju statistički signifikantne razlike na razini od 1 % između kakvoće polovica skupina A i B za svojstva debljine slanine 17,00 mm, 13,14 mm, debljine musculus longissimus dorsi 60,10 mm, 62,19 mm te 53,70 i 56,23 % mišićnog tkiva u polovicama. Vrednovanjem polovica na liniji klanja prema udjelu mišićnog tkiva u polovicama tovljenika za skupinu A i B utvrđene su vrijednosti od 3,28 DM/kg i 3,44 DM/kg odnosno zbog različitog udjela mišićnog tkiva u polovicama razlika je 0,16 DM/kg mase polovica. Analizom distribucija kakvoće polovica prema masama utvrđena je statistički signifikantna razlika udjela mišićnog tkiva u polovicama kod viših masa što je posljedica različitih selekcija u odnosima mišićnog i masnog tkiva između istraživanih skupina. Dobiveni rezultati ukazuju na našu nekonkurentnost u proizvodnji svinjskog mesa. Uvozni odojci glede genetičkih svojstava mogu na tržištu Hrvatske biti plaćeni i višom cijenom od domaćih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178832

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mijo Gašparović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đikić, Marija¸ Jurić, Ivan; Gašparović, Mijo
KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Gospodarske smjernice razvitka hrvatskog poljodjelstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1999. str. 151-152 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Đikić, Marija¸ Jurić, Ivan & Gašparović, M. (1999) KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI. U: Kolega, A. (ur.)Gospodarske smjernice razvitka hrvatskog poljodjelstva.
@article{article, author = {Ga\v{s}parovi\'{c}, Mijo}, editor = {Kolega, A.}, year = {1999}, pages = {151-152}, keywords = {svinje, kakvo\'{c}a polovica, debljina slanine, musculus longissimus dorsi, udjel mi\v{s}i\'{c}nog tkiva u polovicama}, title = {KAKVO\'{C}A I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMA\'{C}E I UVEZENE PRASADI}, keyword = {svinje, kakvo\'{c}a polovica, debljina slanine, musculus longissimus dorsi, udjel mi\v{s}i\'{c}nog tkiva u polovicama}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ga\v{s}parovi\'{c}, Mijo}, editor = {Kolega, A.}, year = {1999}, pages = {151-152}, keywords = {pigs, carcass quality, backfat thickess, musculus longissimus dorsi, muscular tissue percentage}, title = {QUALITY AND VALUE OF CARCASS PRODUCED FROM DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS FOR FATTENING}, keyword = {pigs, carcass quality, backfat thickess, musculus longissimus dorsi, muscular tissue percentage}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font