Pregled bibliografske jedinice broj: 386297
Aktivnost endopeptidaza u zrnu pšenica podvrgnutih različitim režimima skladištenja
Aktivnost endopeptidaza u zrnu pšenica podvrgnutih različitim režimima skladištenja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 386297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost endopeptidaza u zrnu pšenica podvrgnutih različitim režimima skladištenja
(Endopeptidase activity in wheat seeds aged at different storage conditions)
Autori
Balkić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2008
Stranica
41
Mentor
Mrša, Vladimir
Neposredni voditelj
Strelec, Ivica
Ključne riječi
zrno pšenice; starenje; ekstraktibilni proteini; aspartatna proteaza; zaraza žitnim žiškom; indikatori zaraze
(wheat seeds; ageing; extractable proteins; aspartic protease; granary weevil infestation; infestation indicators)
Sažetak
Starenje zrna pšenice je prirodan proces, pri kojem se u zrnu kumulativno nakupljaju kemijske i biokemijske promjene biomolekula, što rezultira gubitkom vijabilnosti i sposobnosti klijanja, te krajnje, smrću zrna. Ovim istraživanjem se pokušalo ustanoviti dolazi li tijekom starenja tri sorte krušnih pšenice pri četiri različita uvjeta skladištenja do promjena u količini ekstraktibilnih proteina te specifičnoj aktivnosti aspartatne proteaze. Rezultati pokazuju nepromjenjivost količine ekstraktibilnih proteina i aktivnosti aspartatne proteaze tijekom godine dana starenja pri svim uvjetima. Tijekom istraživanja uočena je zaraza žitnim žiškom zrnjevlja jedne od ispitivanih sorti, te se pokušalo ustanoviti kako se zaraza žitnim žiškom odražava na aktivnost aspartatne proteaze i udio ekstraktibilnih proteina, a u svrhu pronalaska mogućeg indikatora vizualno "nevidljive" zaraze. Ustanovljene su značajne razlike u aktivnosti aspartatne proteaze između zdravih i zaraženih zrna, te bi aspartatna proteaza mogla poslužiti kao indikator zaraze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek