Pregled bibliografske jedinice broj: 386100
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N // Mljekarstvo, 59 (2009), 1; 48-56 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 386100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N
(The effect of cutting regime on economy properties of fodder sorghum Grazer N)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato ; Gršić, Kristina ; Županac, Gordana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59
(2009), 1;
48-56
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
krmni sirak; rok košnje; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost
(forage sorghum; cutting time; green mass yield; dry matter yield; forage quality)
Sažetak
Hibridi krmnog sirka vrlo se dobro uklapaju u slijed proizvodnje kvalitetne krme na obiteljskim gospodarstvima. Mogu se sijati nakon skidanja ozimih, ranih jarih kultura ili strnih žitarica. Ovisno o roku sjetve i oborinama, za upotrebu prispijevaju tijekom ljeta kada je zbog suše malo zelene krme za izravnu hranidbu stoke. Koriste se za zelenu krmu izravno s polja sve do jesenskih mrazova, i to u više otkosa. Viškovi proizvedene krme se siliraju. Tako se tijekom ljeta zadovolje potrebe za kvalitetnom krmom, a po jedinici površine proizvede se više kvalitetne krme tijekom vegetacije. Cilj istraživanja provedenih u 2003. i 2004. godini na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost krmnog sirka (hibrid Grazer N) u različitim fazama rasta i razvoja. Najveći prinosi zelene mase (90, 70 t ha-1) i suhe tvari (27, 40 t ha-1) krmnog sirka ostvareni su u fazi metličanja. Najveći sadržaj sirovih bjelančevina (13, 35 %) ostvaren je kod visine krmnog sirka od 100 cm, a s odmicanjem vegetacije značajno se smanjivao. Najveći sadržaj sirovih vlakana (31, 20 %) ostvaren je u metličanju krmnog sirka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB ABSTRACTS, FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS, AGRIS, CA SEARCH: CHEMICAL ABSTRACTS