Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386100

Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato; Gršić, Kristina; Županac, Gordana
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N // Mljekarstvo, 59 (2009), 1; 48-56 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 386100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N
(The effect of cutting regime on economy properties of fodder sorghum Grazer N)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato ; Gršić, Kristina ; Županac, Gordana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009), 1; 48-56

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
krmni sirak; rok košnje; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost
(forage sorghum; cutting time; green mass yield; dry matter yield; forage quality)

Sažetak
Hibridi krmnog sirka vrlo se dobro uklapaju u slijed proizvodnje kvalitetne krme na obiteljskim gospodarstvima. Mogu se sijati nakon skidanja ozimih, ranih jarih kultura ili strnih žitarica. Ovisno o roku sjetve i oborinama, za upotrebu prispijevaju tijekom ljeta kada je zbog suše malo zelene krme za izravnu hranidbu stoke. Koriste se za zelenu krmu izravno s polja sve do jesenskih mrazova, i to u više otkosa. Viškovi proizvedene krme se siliraju. Tako se tijekom ljeta zadovolje potrebe za kvalitetnom krmom, a po jedinici površine proizvede se više kvalitetne krme tijekom vegetacije. Cilj istraživanja provedenih u 2003. i 2004. godini na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost krmnog sirka (hibrid Grazer N) u različitim fazama rasta i razvoja. Najveći prinosi zelene mase (90, 70 t ha-1) i suhe tvari (27, 40 t ha-1) krmnog sirka ostvareni su u fazi metličanja. Najveći sadržaj sirovih bjelančevina (13, 35 %) ostvaren je kod visine krmnog sirka od 100 cm, a s odmicanjem vegetacije značajno se smanjivao. Najveći sadržaj sirovih vlakana (31, 20 %) ostvaren je u metličanju krmnog sirka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato; Gršić, Kristina; Županac, Gordana
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N // Mljekarstvo, 59 (2009), 1; 48-56 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Uher, D., Štafa, Z., Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato, Gršić, K. & Županac, G. (2009) Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N. Mljekarstvo, 59 (1), 48-56.
@article{article, author = {Uher, Darko and \v{S}tafa, Zvonimir and Gr\v{s}i\'{c}, Kristina and \v{Z}upanac, Gordana}, year = {2009}, pages = {48-56}, keywords = {krmni sirak, rok ko\v{s}nje, prinos zelene mase, prinos suhe tvari, hranidbena vrijednost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj roka ko\v{s}nje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N}, keyword = {krmni sirak, rok ko\v{s}nje, prinos zelene mase, prinos suhe tvari, hranidbena vrijednost} }
@article{article, author = {Uher, Darko and \v{S}tafa, Zvonimir and Gr\v{s}i\'{c}, Kristina and \v{Z}upanac, Gordana}, year = {2009}, pages = {48-56}, keywords = {forage sorghum, cutting time, green mass yield, dry matter yield, forage quality}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {The effect of cutting regime on economy properties of fodder sorghum Grazer N}, keyword = {forage sorghum, cutting time, green mass yield, dry matter yield, forage quality} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS, FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS, AGRIS, CA SEARCH: CHEMICAL ABSTRACTS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font