Pregled bibliografske jedinice broj: 385937
Utjecaj roka košnje travno djetelinske smjese na kemijski sastav i kvalitetu fermentacije silaže
Utjecaj roka košnje travno djetelinske smjese na kemijski sastav i kvalitetu fermentacije silaže // Mljekarstvo, 59 (2009), 56-64 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 385937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka košnje travno djetelinske smjese na kemijski sastav i kvalitetu fermentacije silaže
(Effect of the maturity stage of grass clover mixture at harvesting on the chemical composition of silage)
Autori
Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Matić, Ivana ; Teskera, Marija
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59
(2009);
56-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
silaža TDS-a; fenološka zrelost tratine; kemijski sastav; kvaliteta fermentacije
(silage; maturity stage; chemical compostition; fermentation quality)
Sažetak
Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi promjene kemijskog sastava i kvalitete fermentacije silaža travno djetelinskih smjesa (TDS) košenim u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini: kasno vlatanje (TS1), metličanje (TS2) i cvatnja (TS3). Klasičnim kemijskim metodama je analizirano po 16 uzoraka travne silaže svakog roka košnje travne mase. Udio suhe tvari (ST) TS1, TS2 i TS3 je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a sirovih proteina (SP) 119.6, 98, i 90.3 g kg-1 ST respektivno. Odgađanjem roka košnje TDS za proizvodnju silaže statistički značajno (P<0.001) se povećao udio ST u TS3, kao i organske tvari (P<0.001), neutralnih detergent vlakana (NDF) (P<0.05) i kiselih detergent vlakana (ADF) (P<0.001) u odnosu na TS1. Silaža ranog roka košnje je sadržavala više sirovih proteina (P<0.001) u odnosu na silažu srednjeg i kasnog roka košnje. Kvaliteta fermentacije obzirom na pH vrijednost TS1, TS2 i TS3 (4.4, 5.2 i 4.7 respektivno), udio mliječne i octene kiseline, te potpuni izostanak maslačne kiseline ide u prilog dobroj fermentaciji ispitivanih silaža. Rok košnje nije utjecao na kvalitetu fermentacije travne mase. Zaključeno je da rok košnje TDS značajno utječe na kemijski sastav silaže. Shodno tome, za proizvodnju silaže visoke kvalitete obzirom na kemijski sastav, masu TDS-a je potrebno kositi u ranijoj fazi fenološke zrelosti tratine.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts