Pregled bibliografske jedinice broj: 385798
Fosfolipidi mitohondrija recikliranog pivskog kvasca druge generacije
Fosfolipidi mitohondrija recikliranog pivskog kvasca druge generacije, 2004., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 385798 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fosfolipidi mitohondrija recikliranog pivskog kvasca druge generacije
(Phospholipids of the mitochondria of recycled brewer's yeast of the second generation)
Autori
Misita, Anđelija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
18.06
Godina
2004
Stranica
50
Mentor
Blagović, Branka
Ključne riječi
fosfolipidi; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae; mitohondriji
(phospholipids; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae; mitochondria)
Sažetak
Pivski kvasac donjeg vrenja vrste Saccharomyces cerevisiae (ranije S. uvarum) tradicionalno se koristi u proizvodnji lager piva. Aerobno uzgojena čista kultura pivskog kvasca tijekom fermentacijskog ciklusa u anaerobnom procesu alkoholnog vrenja mijenja svoje fiziološke osobine, pa se u pivovarama upotrebljava čista kultura kvasca koja se ponovo koristi u procesu (reciklira) najviše do deset generacija. Mitohondriji su jedinstvene citoplazmatske organele koje igraju odlučujuću ulogu u proizvodnji metaboličke energije u svim eukariotskim stanicama, pa tako i stanicama kvasca. U ovom radu analiziran je fosfolipidni sastav recikliranog pivskog kvasca druge generacije, dobivenog iz Buzetske pivovare, „ BUP” . Određen je udio lipida u cijelim stanicama, udio proteina i fosfolipida u mitohondrijima, kao i fosfolipidni sastav mitohondrija. Mitohondriji su izolirani iz stanica kvasca metodom enzimske razgradnje stanične stijenke. Ekstrakcija ukupnih lipida iz vlažne stanične biomase vršena je metodom po Folchu. Proteini su određeni metodom po Lowryju. Pojedinačne klase fosfolipida su razdvojene dvodimenzionalnom tankoslojnom kromatografijom. Ukupni fosfolipidi kao i sadržaj pojedinih fosfolipidnih klasa određeni su spektrofotometrijski indirektno određivanjem koncentracije fosfora. Suha biomasa pivskog kvasca iznosila je 20, 3% vlažne biomase, a sadržaj ukupnih lipida u suhoj biomasi 4, 5%. Masena koncentracija proteina u mitohondrijima iznosila je 7, 4 g / l, dok je maseni omjer fosfolipida i proteina u mitohondrijima iznosi 0, 15. U fosfolipidnom sastavu izoliranih mitohondrija pivskog kvasca najzastupljeniji su bili fosfatidilkolin (29, 0%), zatim fosfatidilinozitol (26, 5%) i fosfatidiletanolamin (19, 1%). Kardiolipin kao karakteristični mitohondrijski fosfolipid bio je zastupljen sa 6, 2%. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da anaerobni uvjeti i etanol koji se akumulira tijekom fermentacije utječu na sastav fosfolipida mitohondrija pivskog kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je izrađen u okviru tehnologijskog projekta TP-01/0062-64
POVEZANOST RADA