Pregled bibliografske jedinice broj: 385550
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na prinos i kakvoću ozimih smjesa graška i žitarica (pšenica, tritikale)
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na prinos i kakvoću ozimih smjesa graška i žitarica (pšenica, tritikale), 2004., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 385550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na prinos i kakvoću ozimih smjesa graška i žitarica (pšenica, tritikale)
(Effect of inoculation and nitrogen top-dressing on yield and quality of the winter pea and small grain cereal mixture (wheat and triticale).)
Autori
Uher, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2004
Stranica
108
Mentor
Štafa, Zvonimir
Ključne riječi
bakterizacija; prihrana dušikom; ozimi grašak; prinosi; kakvoća
(inoculation; nitrogen top-dressing; winter pea; yield; quality)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi, pšenice cv. Sana i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae, kao i masa suhe tvari kvržica na korijenu graška. Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 19, 58 t/ha (bakterizacija sjemena graška + prihrana dušikom) do 22, 11 t/ha (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška varirali su od 1511 kg/ha (prihrana dušikom 2 x 100 kg/ha KAN-a) do 1982 kg/ha (bakterizacija), a pšenice od 1223 kg/ha (bakterizacija) do 1654 kg/ha (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 2883 kg/ha (kontrola) do 3204 kg/ha (bakterizacija). Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći broj aktivnih, ukupnih te masa suhe tvari kvržica, prinos zelene mase i suhe tvari, sirovih bjelančevina ostvaren bakterizacijom sjemena ozimog stočnog graška cv. Maksimirski ozimi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb