Pregled bibliografske jedinice broj: 38546
Polifenoli-antioksidansi u maslinovu ulju
Polifenoli-antioksidansi u maslinovu ulju // Priroda, 90 (2000), 874; 34-37 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 38546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli-antioksidansi u maslinovu ulju
(Poliphenols - antioxidants in olive oil)
Autori
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila
Izvornik
Priroda (0351-0662) 90
(2000), 874;
34-37
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; antioksidansi; polifenoli
(virgin olive oil; antioxidants; polyphenols)
Sažetak
Hrana je izvor nutrijenata i nutricina.Nutrijenti su ugljikohidrati, bjelančevine, masti, minerali, vitamini i voda, a nutricini su sastojci koji imaju izravan učinak na zdravlje čovjeka i životinja. Učinak nutricina je različit, oni jačaju tek, preventivno djeluju na oksidativna oštećenja, sudjeluju u kontroli rasta mikroorganizama u hrani, utječu na imunosni sustav, pomoć su tijekom digestije i absorpcije nutrijenata te mijenjaju mikrofloru gastrointestinalnog (probavnog) trakta. Polifenoli, pronađeni u maslinovu ulju utječu na oksidativnu stabilnost i organoleptičku kakvoću djevičanskog maslinova ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti