Pregled bibliografske jedinice broj: 385060
Izrada podloge za primjenu principa HACCP sustava u osiguranju kakvoće prehrambenih proizvoda na bazi soje
Izrada podloge za primjenu principa HACCP sustava u osiguranju kakvoće prehrambenih proizvoda na bazi soje, 2005., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 385060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izrada podloge za primjenu principa HACCP sustava u osiguranju kakvoće prehrambenih proizvoda na bazi soje
(Background for HACCP principles application on quality insurance of soya-based foodstuffs)
Autori
Barac, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
27.07
Godina
2005
Stranica
32
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
HACCP; prehrambeni proizvodi na bazi soje
(HACCP; soya-based foodstuffs)
Sažetak
Principi HACCP sustava, primijenjeni su na tehnološke procese pojedinih proizvoda na bazi soje u pogonu poduzeća Anyo d.o.o. iz Klane. Radna grupa, sastavljena od autora ovog rada, zaposlenika u pogonu i stručnog suradnika, analizirala je stanje navedenih prostora te postupke osoblja s obzirom na principe dobre proizvođačke prakse, principe dobre higijenske prakse i zakonske propise koji se odnose na poslovanje s hranom. Nadalje, opisani su proizvodi i njihova upotreba, a provođenjem analize temeljene na dobroj proizvođačkoj praksi, izrađeni su dijagrami toka tehnološkog procesa za: tofu, dimljeni tofu, tofu salamu, tofu gril, soja burger i sir za namaz. U domeni primjene načela HACCP sustava, rad je bio usmjeren na rješavanje opasnosti vezanih za kakvoću proizvoda, dok opasnosti vezane uz zdravstvenu ispravnost nisu razmatrane. Odabrani su primjeri kontrolnih točaka i izrađeni tablični prikazi njihove kontrole. Slijedeći principe HACCP-a izrađena je podloga za provedbu ostalih koraka u izradi HACCP programa u pogonu za proizvodnju prehrambenih proizvoda na bazi soje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija