Pregled bibliografske jedinice broj: 385054
Primjena principa HACCP sustava na skladišne prostore, kuhinju i restoran hotela « International» u Crikvenici
Primjena principa HACCP sustava na skladišne prostore, kuhinju i restoran hotela « International» u Crikvenici, 2005., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 385054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena principa HACCP sustava na skladišne prostore, kuhinju i restoran hotela « International» u Crikvenici
(Application of HACCP principles on warehouse, kitchen and restaurant area of hotel “ International” in Crikvenica)
Autori
Stipeč, Kristian
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
27.07
Godina
2005
Stranica
39
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
HACCP; hotel International; Crikvenica
Sažetak
Principi HACCP sustava, ograničeni na tehnološku liniju tople pripreme i toplog posluživanja hrane, primijenjeni su na skladišne prostore i kuhinju hotela "International" u Crikvenici. Radna grupa, sastavljena od autora ovog rada, hotelskih zaposlenika i vanjskih stručnih suradnika, analizirala je stanje navedenih prostora te postupke osoblja s obzirom na principe dobre proizvođačke prakse, principe standardnih sanitacijskih operativnih procedura, te zakonske propise koji se odnose na poslovanje s hranom. Na temelju rezultata analize, predložene su mjere za uklanjanje uočenih nedostataka, kao nužni preduvjet za početak primjene principa HACCP-a. U radu su opisani proizvodi, određeni potencijalni korisnici te izrađeni dijagrami toka za proces tople pripreme i posluživanja triju skupina proizvoda: a) meso, riba i plodovi mora, b) povrće, te c) proizvodi na bazi žita, instant proizvodi, smrznuti polugotovi proizvodi i jaja. Temeljem navedenih dijagrama i uz pomoć "stabla odlučivanja", te uz pretpostavku da će sve mjere za uklanjanje nedostataka biti provedene, definirane su četiri kritične kontrolne točke. Za svaku od točaka definirane su moguće opasnosti, mjere koje su nužne za njihovo sprječavanje, metode i učestalost praćenja, limiti, te popravne mjere koje se primjenjuju u slučaju prekoračenja zadanih limita. Kao rezultat ovog rada dobiveni su tablični prikazi kontrole kritičnih točaka koji predstavljaju jasnu i preglednu podlogu za dovršetak izrade preostalih koraka HACCP programa u kuhinji hotela "International" u Crikvenici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija