Pregled bibliografske jedinice broj: 385019
Neke specifičnosti "meduna", medljikovca Gorskog kotara proizvedenog tijekom 2006. i 2007. godine
Neke specifičnosti "meduna", medljikovca Gorskog kotara proizvedenog tijekom 2006. i 2007. godine, 2009., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 385019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neke specifičnosti "meduna", medljikovca Gorskog kotara proizvedenog tijekom 2006. i 2007. godine
(Certain Specificities of "Medun", Honeydew Honey from Gorski kotar Region Produced In 2006. and 2007.)
Autori
Ožanič, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
16.01
Godina
2009
Stranica
52
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Neposredni voditelj
Lušić, Dražen
Ključne riječi
"medun"; medljikovac; Gorski kotar
("medun"; honeydew honey; Gorski kotar region)
Sažetak
Prilikom izrade ovog diplomskog rada analizirano je osamnaest uzoraka meda medljikovca proizvedenih tijekom 2006. i 2007. godine. Uzorci medljikovca prikupljeni su sa područja Gorskog kotara, gdje je taj med poznatiji pod nazivom "medun". U cilju ocjene kvalitete uzoraka ispitivane su fizikalno-kemijske karakteristike (udio vode, električna provodljivost, pH, slobodna kiselost i specifično optičko zakretanje). Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda prikupljeni su podaci o meteorološkim uvjetima na području Gorskog kotara, tijekom 2006. i 2007. godine, u cilju procjene njihova utjecaja na fizikalno-kemijske karakteristike medljikovca. Budući da je ovaj med do sada bio rijetko proučavan, prikupljeni podaci mogli bi biti vrlo korisni za buduća istraživanja i karakterizaciju meduna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka