Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 384860

Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Lenart, Lidija
Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša // ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 335-339 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 384860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša
(The quality parameters of barley malt and grain considering genotype and environment sinergy)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Lenart, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / Prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 335-339

ISBN
978-953-6331-67-3

Skup
44. HRVATSKI I 4. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA/ 44th CROATIAN AND 4th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jari ječam; sorta; urod zrna; kakvoća zrna i slada; GEI
(spring barley; variety; grain yeld; malt and grain quality; GEI)

Sažetak
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) provedena su istraživanja uroda zrna, hektolitarske mase, sadržaja proteina i škroba, sadržaja ekstrakta (EF), razlike ekstrakta između fine i grube meljave(DEF), viskoznosti sladovine (VIS), friabilnosti (FRI), Kolbachovog indeksa (KI), dijastatske snage (DWP), α -amilaze (LA) i β -glukanaze (BGLU). Značajan (P≤ 0, 05) učinak na urod zrna, hektolitarsku masu zrna, sadržaj proteina i škroba, EF, FRI, DWP, LA i BGLU imala je godina uzgoja i sorta. Značajne razlike između lokaliteta procijenjene su za hektolitarsku masu zrna, sadržaj bjelančevina, sadržaj škroba, EF i FRI.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Lenart, Lidija
Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša // ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 335-339 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lalić, A., Kovačević, J., Šimić, G., Abičić, I. & Lenart, L. (2009) Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša. U: prof.dr.sc. Sonja Marić, p. (ur.)ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Lenart, Lidija}, editor = {prof.dr.sc. Sonja Mari\'{c}, p.}, year = {2009}, pages = {335-339}, keywords = {jari je\v{c}am, sorta, urod zrna, kakvo\'{c}a zrna i slada, GEI}, isbn = {978-953-6331-67-3}, title = {Parametri kakvo\'{c}e je and \#265; ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoli\v{s}a}, keyword = {jari je\v{c}am, sorta, urod zrna, kakvo\'{c}a zrna i slada, GEI}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Lenart, Lidija}, editor = {prof.dr.sc. Sonja Mari\'{c}, p.}, year = {2009}, pages = {335-339}, keywords = {spring barley, variety, grain yeld, malt and grain quality, GEI}, isbn = {978-953-6331-67-3}, title = {The quality parameters of barley malt and grain considering genotype and environment sinergy}, keyword = {spring barley, variety, grain yeld, malt and grain quality, GEI}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font