Pregled bibliografske jedinice broj: 383915
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 383915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja
(Meat quality of hybrid pigs)
Autori
Lukić, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
04.03
Godina
2008
Stranica
33
Mentor
Kušec, Goran
Ključne riječi
svinje ; hibridi ; kakvoća mesa ; svojstva kakvoće trupa
(pigs ; hybrid ; meat quality ; carcass quality traits)
Sažetak
Kakvoća mesa složeni je pojam koji se danas koristi za opisivanje ukupnih svojstava mesa. Izraz „ kakvoća mesa“ se postepeno razvijao razvojem suvremene zootehničke znanosti, ali i povećanjem zahtjeva krajnjih potrošača mesa. Definiranje izraza kvaliteta mesa tijekom povijesti nailazilo je na brojne poteškoće zbog kojih su neki zagovarali i tezu da je ovaj pojam nemoguće sveobuhvatno definirati. (Jul 1973). Sam pojam kvaliteta vrlo je širok i teško ga je jednoznačno opisati tako da bi zadovoljio sve zainteresirane strane, jer se razlikuje s obzirom na razinu proizvodnje, namjenu, tržište i slično. Jednu od najprihvaćenijih definicija kvalitete mesa dao je Hofmann (1994) koji je kvalitetu mesa opisao kao zbir svih senzorskih, nutritivnih, higijensko-toksikoloških i tehnoloških svojstava mesa. Poboljšanje genetske osnove svinja, kao najutjecajnijeg parametra na kakvoću svinjskog mesa, predstavlja osnovni cilj razvoja uzgojnih programa u svinjogojskoj proizvodnji mnogih zemalja. Ti se programi temelje na selekciji unutar čistih pasmina, dok se stvaranjem linija i različitim kombinacijama križanja proizvodi potomstvo s izraženim heterozis efektom. U svinjogojstvu postoje različite sheme uzgojnih piramida. Na vrhu piramide nalaze se nukleusi kojima je cilj proizvodnja muških i ženskih rasplodnih svinja za reproduktivna stada. Reproduktivna stada proizvode F1 križanke za rasplod i križane nerastove za komercijalna stada. Selekcija u nukleusima provodi se s ciljem stvaranja genotipova koji će križanjem u reproduktivnim i komercijalnim stadima ostvariti maksimalni heterozis efekt. Od brojnih poznatih hibrida u svijetu, u Republiku Hrvatsku su uvezene i koriste se: Hypor, TOPIGS, Suffolk i PIC svinje. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati kakvoću svinjskog mesa križanaca koji potječu od zajedničke linije Camborough 23, te efekta terminalnog sparivanja s nerastom PIC 337, uz procjenu pozitivnih i negativnih učinaka na kakvoću svinjskog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek