Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383915

Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja


Lukić, Boris
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 383915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja
(Meat quality of hybrid pigs)

Autori
Lukić, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
04.03

Godina
2008

Stranica
33

Mentor
Kušec, Goran

Ključne riječi
svinje ; hibridi ; kakvoća mesa ; svojstva kakvoće trupa
(pigs ; hybrid ; meat quality ; carcass quality traits)

Sažetak
Kakvoća mesa složeni je pojam koji se danas koristi za opisivanje ukupnih svojstava mesa. Izraz „ kakvoća mesa“ se postepeno razvijao razvojem suvremene zootehničke znanosti, ali i povećanjem zahtjeva krajnjih potrošača mesa. Definiranje izraza kvaliteta mesa tijekom povijesti nailazilo je na brojne poteškoće zbog kojih su neki zagovarali i tezu da je ovaj pojam nemoguće sveobuhvatno definirati. (Jul 1973). Sam pojam kvaliteta vrlo je širok i teško ga je jednoznačno opisati tako da bi zadovoljio sve zainteresirane strane, jer se razlikuje s obzirom na razinu proizvodnje, namjenu, tržište i slično. Jednu od najprihvaćenijih definicija kvalitete mesa dao je Hofmann (1994) koji je kvalitetu mesa opisao kao zbir svih senzorskih, nutritivnih, higijensko-toksikoloških i tehnoloških svojstava mesa. Poboljšanje genetske osnove svinja, kao najutjecajnijeg parametra na kakvoću svinjskog mesa, predstavlja osnovni cilj razvoja uzgojnih programa u svinjogojskoj proizvodnji mnogih zemalja. Ti se programi temelje na selekciji unutar čistih pasmina, dok se stvaranjem linija i različitim kombinacijama križanja proizvodi potomstvo s izraženim heterozis efektom. U svinjogojstvu postoje različite sheme uzgojnih piramida. Na vrhu piramide nalaze se nukleusi kojima je cilj proizvodnja muških i ženskih rasplodnih svinja za reproduktivna stada. Reproduktivna stada proizvode F1 križanke za rasplod i križane nerastove za komercijalna stada. Selekcija u nukleusima provodi se s ciljem stvaranja genotipova koji će križanjem u reproduktivnim i komercijalnim stadima ostvariti maksimalni heterozis efekt. Od brojnih poznatih hibrida u svijetu, u Republiku Hrvatsku su uvezene i koriste se: Hypor, TOPIGS, Suffolk i PIC svinje. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati kakvoću svinjskog mesa križanaca koji potječu od zajedničke linije Camborough 23, te efekta terminalnog sparivanja s nerastom PIC 337, uz procjenu pozitivnih i negativnih učinaka na kakvoću svinjskog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Goran Kušec (mentor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Boris
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Lukić, B. (2008) 'Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Boris}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {svinje, hibridi, kakvo\'{c}a mesa, svojstva kakvo\'{c}e trupa}, title = {Istra\v{z}ivanje kakvo\'{c}e mesa hibridnih svinja}, keyword = {svinje, hibridi, kakvo\'{c}a mesa, svojstva kakvo\'{c}e trupa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Boris}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {pigs, hybrid, meat quality, carcass quality traits}, title = {Meat quality of hybrid pigs}, keyword = {pigs, hybrid, meat quality, carcass quality traits}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font