Pregled bibliografske jedinice broj: 383912
DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa
DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 383912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DNA metodologija u istraživanju kvalitete
svinjskog mesa
(DNA metodology in the investigations of pork
quality)
Autori
Jerković, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.09
Godina
2008
Stranica
32
Mentor
Kušec, Goran
Ključne riječi
svinje ; geni ; DNA ; QTL baza podataka
(pigs ; genes ; DNA ; QTL database)
Sažetak
Svojstva koja određuju kvalitetu mesa zbog niskog heritabiliteta izuzetno je teško unaprijediti tradicionalnim selekcijskim metodama, a osim toga mjerenje tih svojstava je složeno, skupo i moguće izvesti jedino post mortem. Osim toga, nedostatak znanja o točnom broju gena koje određuju kvalitativne i kvantitativne karakteristike mesa te o njihovoj međusobnoj interakciji limitirajući su čimbenik potpunog iskorištenja mogućnosti koje nam pruža selekcijski plan. Upravo molekularna genetika svojim alatima koja su u mogućnosti analizirati genetsku varijabilnost na razini DNK molekule nudi rješenja prevladavanja ovih ograničenja. Kako se ovo područje istraživanja u svinjogojstvu intenzivno razvija cilj ovog diplomkog rada bio je dati pregled dosadašnjih saznanja i opisati način njihove primjene kroz na primjeru pretraživanja QTL baze za svinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Goran Kušec
(mentor)