Pregled bibliografske jedinice broj: 383902
Objektivno utvrđivanje postotka mesa u svinjskim polovicama
Objektivno utvrđivanje postotka mesa u svinjskim polovicama, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 383902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Objektivno utvrđivanje postotka mesa u svinjskim
polovicama
(Objective determination of leaness in pig
carcasses)
Autori
Ukmar, Robert
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.03
Godina
2008
Stranica
29
Mentor
Kušec, Goran
Ključne riječi
svinje ; sastav trupa ; metode procjene ; EU referentna metoda
(pigs ; carcass composition ; prediction methods ; EU reference method)
Sažetak
Danas se vrijednost svinjskih polovica u većini zemalja određuje pomoću različitih metoda procjene udjela mišićnog tkiva. Kako se te metode zasnivaju na objektivno utvrđenom udjelu mišićnog tkiva, jasno je da će razlike u distribuciji tkiva, ukoliko postoje unutar određenih populacija svinja, biti jedan od važnijih čimbenika. Stvarni udio tkiva (%) određuje se standardnim postupkom disekcije, odvajanjem tkiva u minimalno 120 polovica, pri čemu je značajno da uzorak polovica mora biti reprezentativan za zemlju ili određeno područje. Prilikom izabiranja metode za predviđanje sastava svinjskih polovica važno je da procjena bude precizna (ne prevelika, praktično prihvatljiva standardna greška) i nepristrana, jer se aplicira na populacijama koje se razlikuju od onih na kojima je procjena zasnovana. Mnogi izračuni nam pokazuju da postoje određene razlike između populacija svinja u pogledu sastava polovica i distribucije tkiva. Dobiveni se parametri koriste u stvaranju jednadžbi za procjenu postotka mišićnog tkiva pri klasifikaciji svinjskih polovica, odnosno za formiranje njihove tržišne cijene, no oni su vrlo bitni i za selekcijski napredak, za hranidbu svinja te za zootehniku uopće.Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi mesnatost svinjskih polovica koje potječu iz hrvatske populacija svinja prema EU pravilniku (Commission Regulation EC No 1197/2006), te nakon disekcije četiri glavna dijela utvrditi udio mišićnog, masnog i koštanog tkiva u njima, kao i njihov udio u polovici, kako bi se dobio što točniji uvid u njihov sastav.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Goran Kušec
(mentor)