Pregled bibliografske jedinice broj: 383688
Razvrstavanje svinjskoga mesa prema kvaliteti
Razvrstavanje svinjskoga mesa prema kvaliteti // Poljoprivreda (Osijek), 14 (2008), 2; 62-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 383688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvrstavanje svinjskoga mesa prema kvaliteti
(Distribution of pig meat according to quality
conditions)
Autori
Bestvina, Natalija ; Hanžek, Danica ; Đurkin, Ivona ; Maltar, Zlata ; Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Kušec Goran
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 14
(2008), 2;
62-67
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; svojstva kakvoće mesa ; kvalitetna stanja
(pigs ; meat quality traits ; quality conditions)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 30 nasumično odabranih polovica svinja nepoznatoga genotipa, utovljenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U klaonici je u butu (m. semimembranosus) i u dugom leđnom mišiću (m. longissimus dorsi – MLD) 45 min. post mortem izmjerena početna pH vrijednost i električna provodljivost (pH45 i EP45), a 24 sata p.m. utvrđene su na istim mjestima pH24 i EP24 vrijednosti. U uzorcima MLD-a je 24 sata nakon klanja utvrđena boja (CIE L*, a*, b* vrijednosti), otpuštanje mesnoga soka metodom „ drip loss“ te sposobnost vezanja vode - Sp.v.v. metodom kompresije. Statistički značajna razlika (P 0, 001) utvrđena je između MLD-a i mesa buta, s obzirom na električnu provodljivost (EP45 i EP24), pH45 vrijednost (P 0, 01) te s obzirom na pH24 vrijednost (P 0, 05). Na temelju utvrđenih vrijednosti otpuštanja mesnoga soka (%), pH24 i CIE L* vrijednosti boje uzorci MLD-a razvrstani su u kvalitetna stanja. S obzirom na otpuštanje mesnoga soka, utvrđena je normalna kakvoća MLD- a, pri čemu se normalnim mesom smatralo ono koje je imalo vrijednosti otpuštanja mesnoga soka <5%. Prosječna vrijednost sposobnosti zadržavanja vode u mesu leđa, utvrđena metodom kompresije (8, 06 cm2), bila je blizu uvjeta (<8, 00 cm2) kojeg mora zadovoljiti meso normalne kakvoće. Prosječna vrijednost za boju MLD-a u ovom istraživanju (CIE L* = 47, 70) ukazuje, također, na normalnu kakvoću mesa. Svrstavanjem uzoraka MLD-a u kvalitetna stanja, normalna kakvoća mesa - RFN utvrđena je kod 66% uzoraka ; 16, 7% uzoraka pripalo je RSE kvalitetnome stanju, dok je kod 10% uzoraka utvrđena nepoželjna kakvoća mesa - PSE. Najmanji udio uzoraka (6, 7%) svrstan je u PFN razred, s čvrstim i nevodnjikavim mesom, ali s nepoželjnom blijedom bojom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Zlata Maltar
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA