Pregled bibliografske jedinice broj: 383254
Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe
Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe // 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma/Book of abstract
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 281-282 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 383254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe
(Quality of blackberry fruits depending upon variety, usage of protection agents and harvest time)
Autori
Šnajder, Ivica ; Obradović, Valentina ; Duralija, Boris ; Ergović Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma/Book of abstract
/ - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 281-282
ISBN
978-953-6331-68-0
Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kupine; plodovi; kakvoća
(blackberry; fruit; quality)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je istražiti kako su rok berbe i provedena zaštita nasada od bolesti i štetnika utjecali na kakvoću ploda kupine. Mjereni su slijedeći parametri: masa ploda, količina topive suhe tvari (refraktometrom), količina kiseline, te specifična težina soka kod dvije sorte Dirksen Tornless i Thornfree. Dobiveni rezultati su statistički obrađeni, te je utvrđena statistički značajna razlika u masi plodova i količini topive suhe tvari. Utvrđeno je da masa ploda ovisi prije svega o genetskim svojstvima, tako da sorta Dirksen Thornless ima plodove veće mase. Količina topive suhe tvari kod sorte Thornfree bila je signifikantno veća u odnosu na sortu Dirksen Tornless, te osim toga određenu razinu značajnosti pokazuje i utjecaj roka berbe unutar pojedine sorte. Plodovi sa kasnijim rokom berbe imaju značajno veću količinu suhe tvari. Specifična težina soka dobivenog stiskanjem plodova je veća kod sorte Thornfree, što je u direktnom odnosu sa količinom topiva suhe tvari. Plodovi iz dijela nasada koji imaju provedenu zaštitu imaju veću količinu šećera u odnosu na plodove koji nisu imali provedenu zaštitu. Najmanju količinu ukupne kiseline ima sorta Thornfree, bez provedene zaštite i u vrijeme kasnije berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Ivica Šnajder
(autor)
Boris Duralija
(autor)