Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383254

Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe


Šnajder, Ivica; Obradović, Valentina; Duralija, Boris; Ergović Maja
Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe // 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma/Book of abstract
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 281-282 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 383254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe
(Quality of blackberry fruits depending upon variety, usage of protection agents and harvest time)

Autori
Šnajder, Ivica ; Obradović, Valentina ; Duralija, Boris ; Ergović Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma/Book of abstract / - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 281-282

ISBN
978-953-6331-68-0

Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kupine; plodovi; kakvoća
(blackberry; fruit; quality)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je istražiti kako su rok berbe i provedena zaštita nasada od bolesti i štetnika utjecali na kakvoću ploda kupine. Mjereni su slijedeći parametri: masa ploda, količina topive suhe tvari (refraktometrom), količina kiseline, te specifična težina soka kod dvije sorte Dirksen Tornless i Thornfree. Dobiveni rezultati su statistički obrađeni, te je utvrđena statistički značajna razlika u masi plodova i količini topive suhe tvari. Utvrđeno je da masa ploda ovisi prije svega o genetskim svojstvima, tako da sorta Dirksen Thornless ima plodove veće mase. Količina topive suhe tvari kod sorte Thornfree bila je signifikantno veća u odnosu na sortu Dirksen Tornless, te osim toga određenu razinu značajnosti pokazuje i utjecaj roka berbe unutar pojedine sorte. Plodovi sa kasnijim rokom berbe imaju značajno veću količinu suhe tvari. Specifična težina soka dobivenog stiskanjem plodova je veća kod sorte Thornfree, što je u direktnom odnosu sa količinom topiva suhe tvari. Plodovi iz dijela nasada koji imaju provedenu zaštitu imaju veću količinu šećera u odnosu na plodove koji nisu imali provedenu zaštitu. Najmanju količinu ukupne kiseline ima sorta Thornfree, bez provedene zaštite i u vrijeme kasnije berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Citiraj ovu publikaciju:

Šnajder, Ivica; Obradović, Valentina; Duralija, Boris; Ergović Maja
Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe // 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma/Book of abstract
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 281-282 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šnajder, I., Obradović, V., Duralija, B. & Ergović Maja (2009) Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima zaštite i roku berbe. U: 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma/Book of abstract.
@article{article, author = {\v{S}najder, Ivica and Obradovi\'{c}, Valentina and Duralija, Boris}, year = {2009}, pages = {281-282}, keywords = {kupine, plodovi, kakvo\'{c}a}, isbn = {978-953-6331-68-0}, title = {Kvaliteta ploda kupine ovisno o sortimentu, sustavima za\v{s}tite i roku berbe}, keyword = {kupine, plodovi, kakvo\'{c}a}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}najder, Ivica and Obradovi\'{c}, Valentina and Duralija, Boris}, year = {2009}, pages = {281-282}, keywords = {blackberry, fruit, quality}, isbn = {978-953-6331-68-0}, title = {Quality of blackberry fruits depending upon variety, usage of protection agents and harvest time}, keyword = {blackberry, fruit, quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font