Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383227

Ultrazvuk u funkciji razvoja proizvodnje goveđeg mesa


Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Ivanković, Ante; Ramljak, Jelena
Ultrazvuk u funkciji razvoja proizvodnje goveđeg mesa // Stočarstvo, 61 (2007), 3; 231-243 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 383227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ultrazvuk u funkciji razvoja proizvodnje goveđeg mesa
(Use of ultrasound in beef meat production improvement)

Autori
Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Ivanković, Ante ; Ramljak, Jelena

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 61 (2007), 3; 231-243

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
ultrazvuk; optimiziranje proizvodnje; selekcijsko unapređenje
(ultrasound; optimizing production; breeding improvement)

Sažetak
Razvoj novih i unapređenje postojećih tehnologija u svrhu učinkovitijeg praćenja fizioloških procesa u organizmu daje nove mogućnosti unapređenja tehnologije proizvodnje i selekcijske učinkovitosti u govedarstvu. Unapređenje opreme za ultrazvučno snimanje domaćih životinja te nova programska podrška za obradu registriranih snimaka otvara nove mogućnosti primjene ultrazvuka u posrednom i neposrednom unapređenju proizvodnje goveđeg mesa. Cilj rada je dati prikaz uočenih iskustava i prednosti primjene ultrazvuka u unapređenju tehnologija proizvodnje goveđeg mesa i tovnih genetskih predispozicija pasmina i populacija (uzgojno-selekcijskog rada). Aktualna iskustva primjene ultrazvuka u funkciji unapređenja proizvodnje goveđeg mesa usredotočena su na procjenu debljine potkožnog masnog tkiva, površine leđnog mišića i udjela intramuskularne masti. Na temelju navedenih izmjera moguće je pratiti i oblikovati specifičnu krivulju rasta pasmina, njihov kapacitet rasta i dinamiku zamašćenja, usklađivati tovne skupine, optimizirati trajanje pojedinačnih faza tova, te procijeniti optimalnu klaoničku dob (tjelesnu masu). Navedeni elementi mogu znatno povećati ekonomičnost proizvodnje goveđeg mesa. Selekcijski rad temeljen na kombinaciji ultrazvučnih mjerenja i mjerenih rezultata tova je ekonomičniji i omogućava brži genetski napredak, što otvara nove mogućnosti u unapređenju nekih pasmina goveda u Hrvatskoj, primarno simentalca kao dominantne pasmine dvojnih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Ivanković, Ante; Ramljak, Jelena
Ultrazvuk u funkciji razvoja proizvodnje goveđeg mesa // Stočarstvo, 61 (2007), 3; 231-243 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Kelava, N., Konjačić, M., Ivanković, A. & Ramljak, J. (2007) Ultrazvuk u funkciji razvoja proizvodnje goveđeg mesa. Stočarstvo, 61 (3), 231-243.
@article{article, author = {Kelava, Nikolina and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Ivankovi\'{c}, Ante and Ramljak, Jelena}, year = {2007}, pages = {231-243}, keywords = {ultrazvuk, optimiziranje proizvodnje, selekcijsko unapre\djenje}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {61}, number = {3}, issn = {0351-0832}, title = {Ultrazvuk u funkciji razvoja proizvodnje gove\djeg mesa}, keyword = {ultrazvuk, optimiziranje proizvodnje, selekcijsko unapre\djenje} }
@article{article, author = {Kelava, Nikolina and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Ivankovi\'{c}, Ante and Ramljak, Jelena}, year = {2007}, pages = {231-243}, keywords = {ultrasound, optimizing production, breeding improvement}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {61}, number = {3}, issn = {0351-0832}, title = {Use of ultrasound in beef meat production improvement}, keyword = {ultrasound, optimizing production, breeding improvement} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font