Pregled bibliografske jedinice broj: 383224
Povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta
Povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta // Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2009. str. 227-228 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 383224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta
(Relationships between sensory traits of dalmatian dry-cured ham)
Autori
Kos, Ivica ; Božac, Romano ; Kaić, Ana ; Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Janječić, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2009, 227-228
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
senzorne karakteristike; korelacija; dalmatinski pršut
(sensory traits; correlation; dalmatian dry-cured ham)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta. U tu svrhu korišteni su podaci ocjenjivanja dalmatinskog pršuta u kontroliranim uvjetima. Izabrani članovi panela imali su prethodno iskustvo u ocjenjivanju suhomesnatih trajnih proizvoda temeljeno na percepciji mirisa, okusa i boje. Opisni leksikon se sastojao od sedam senzornih karakteristika: vanjski izgled, boja potkožnog masnog tkiva, boja mišićnog tkiva, struktura, miris, okus te prisutnost kristala tirozina i fenilalnina. Povezanost senzornih karakteristika je izračunata CORR procedurom programskog paketa SAS. Statistički značajna (P<0, 0001) pozitivna korelacija utvrđena je između vanjskog izgleda i strukture, mirisa te okusa. Također je utvrđena statistički značajna (P<0, 0001) pozitivna korelacija između strukture i boje mišićnog tkiva, mirisa te okusa. Najveća vrijednost korelacije (r=0, 95) je utvrđena između karakteristika mirisa i okusa uz razinu signifikantnosti P<0, 0001. Boja potkožnog masnog tkiva i prisutnost kristala tirozina i fenilalanina pokazuju najslabiju povezanost s ostalim senzornim karakteristikama. Između istraživanih senzornih karakteristika nisu utvrđene negativne korelacije. Na osnovu dobivenih podataka može se uočiti jaka povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(autor)
Miljenko Konjačić
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)
Ana Kaić
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Romano Božac
(autor)