Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383217

Istraživanje tijeka stabilizacije boje junećeg mesa


Nikolina Kelava, Miljenko Konjačić, Ante Ivanković, Tomislav Jakopović, Ivica Kos
Istraživanje tijeka stabilizacije boje junećeg mesa // Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma
Opatija, Hrvatska, 2009. str. 223-224 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 383217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje tijeka stabilizacije boje junećeg mesa
(Effect of bloom time on beef meat L*a*b* colour space)

Autori
Nikolina Kelava, Miljenko Konjačić, Ante Ivanković, Tomislav Jakopović, Ivica Kos

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / - , 2009, 223-224

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
juneće meso; stabilizacije boje
(beef meat; bloom time)

Sažetak
Cilj ovoga rada je bio istražiti promjene parametara boje (CIE Lab L*a*b*) junećeg mesa tijekom 60-minutne stabilizacije. Istraživanje je provedeno na 182 juneća trupa (124 trupa simentalske i 58 trupova Hereford pasmine) 24 sata nakon klanja na presjeku musculus longissimus dorsi (MLD) između 12. i 13. rebra. Uređajem Minolta Chroma Meter CR-410 s 50 mm dijametarskim područjem mjerenja i standardnom iluminacijom (D65) određen je L*, a*, b* spektar boja. Promjena boje mjerena je svakih 15 minuta odnosno 5 puta unutar sat vremena (1., 15., 30., 45., 60. minuta). Vrijednost L* parametra boje junećeg mesa rasla je do 45. minute nakon izlaganja površine MLD-a zraku, no značajna razlika (p<0, 0001) utvrđena je samo između vrijednosti L* parametra prvog mjerenja u odnosu na ostala mjerenja. Vrijednosti a* i b* parametra boje junećeg mesa rasle su tijekom cijelog istraživanja, no značajne razlike (p<0, 005) utvrđene su između vrijednosti prva dva mjerenja u odnosu na ostala mjerenja. Između pasmina nije bilo značajne razlike u trajanju stabilizacije parametara boje junećeg mesa, ali je postojala značajna razlika (p<0, 01) u boji mesa. Naime, junad simentalske pasmine je imala povoljnije vrijednosti parametara boje. Rezultati pokazuju da vrijeme stabilizacije ima manji utjecaj na L* nego na a* i b* vrijednosti. Stabilizacija L* parametra boje junećeg mesa nastupi unutar 15 minuta od izlaganja površine mesa zraku, dok stabilizacija a* i b* parametara nastupi unutar 30 minuta od početka praćenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Nikolina Kelava, Miljenko Konjačić, Ante Ivanković, Tomislav Jakopović, Ivica Kos
Istraživanje tijeka stabilizacije boje junećeg mesa // Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma
Opatija, Hrvatska, 2009. str. 223-224 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Nikolina Kelava, Miljenko Konjačić, Ante Ivanković, Tomislav Jakopović, Ivica Kos (2009) Istraživanje tijeka stabilizacije boje junećeg mesa. U: Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, year = {2009}, pages = {223-224}, keywords = {june\'{c}e meso, stabilizacije boje}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Istra\v{z}ivanje tijeka stabilizacije boje june\'{c}eg mesa}, keyword = {june\'{c}e meso, stabilizacije boje}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2009}, pages = {223-224}, keywords = {beef meat, bloom time}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Effect of bloom time on beef meat L\asta\astb\ast colour space}, keyword = {beef meat, bloom time}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font