Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383182

Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine


Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Jakobović, Snježana; Šnajder, Ivica
Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 3; 201-206 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 383182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine
(Effects of ways of preservation on rheological properties of nectarine puree)

Autori
Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović, Snježana ; Šnajder, Ivica

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 14 (2008), 3; 201-206

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
nektarina ; voćna kaša ; reologija ; konzerviranje
(nectarine ; fruit puree ; rheology ; preservation)

Sažetak
Nektarina je podvrsta breskve, dospijevaju u ljeto i vrlo su preporučljive upravo tada radi dobrog sadržaja beta karotena. Na tržištu se pojavljuje kao gotovi proizvod (kompot, pekmez, sokovi) ili poluproizvod (kaša, pulpa). Poluproizvode je potrebno konzervirati ako se namjeravaju skladištiti prije prerade u gotovi proizvod. Uglavnom se primjenjuju pasterizacija i sumporenje stoga je predmet ovoga istraživanja utvrditi kako različite vrste konzerviranja utječu na reološka svojstva kaše nektarine. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1. Pri navedenim brzinama smicanja na obje temperature mjerenja znatno je veći napon smicanja pokazivala pasterizirana kaša nektarine koja je imala i veće koeficijente konzistencije u odnosu na sumporenu kašu. Mjereno pri 20°C i pasterizirana i sumporena kaša pokazuju veću konzistenciju nego kod 40°C. Može se zaključiti da pasterizacija povoljnije utječe na reološka svojstva od sumporenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Jakobović, Snježana; Šnajder, Ivica
Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 3; 201-206 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Ergović, M., Obradović, V., Škrabal, S., Jakobović, S. & Šnajder, I. (2008) Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine. Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (3), 201-206.
@article{article, author = {Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana and Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and \v{S}najder, Ivica}, year = {2008}, pages = {201-206}, keywords = {nektarina, vo\'{c}na ka\v{s}a, reologija, konzerviranje}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {14}, number = {3}, issn = {1330-6626}, title = {Utjecaj vrste konzerviranja na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e nektarine}, keyword = {nektarina, vo\'{c}na ka\v{s}a, reologija, konzerviranje} }
@article{article, author = {Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana and Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and \v{S}najder, Ivica}, year = {2008}, pages = {201-206}, keywords = {nectarine, fruit puree, rheology, preservation}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {14}, number = {3}, issn = {1330-6626}, title = {Effects of ways of preservation on rheological properties of nectarine puree}, keyword = {nectarine, fruit puree, rheology, preservation} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font