Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383022

Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela


Snježana Jakobović
Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela, 2006., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 383022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela
(The quality of the brandy from grape pomace of cv. Graševina bijela)

Autori
Snježana Jakobović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2006

Stranica
64

Mentor
Doc.dr.sc.Pavica Tupajić

Ključne riječi
rakija; komina; Graševina
(brandy; pomace; Graševina)

Sažetak
Cilj je magistarskog rada bio definirati sastav i senzorna svojstva komovice dobivene destilacijom prevrele komine od grožđa cv. Graševina bijela iz vinogorja Kutjevo te utvrditi utjecaj različitih postupaka obrade komine na kakvoću rakija. Provedena su dvogodišnja istraživanja kakvoće rakija dobivenih klasičnim postupcima destilacije alkoholno prevrele komine grožđa graševine. U berbi 2004. godine pokus je proveden s prešanom kominom u šest varijanti: vrenje komine uz epifitnu mikrofloru, tretiranje komine prije vrenja odvojeno s tri vrste komercijalnih preparata pektolitičkih enzima, dokiseljavanje komine prije vrenja kao i vrenje komine uz dodatak komercijalnog selekcioniranog kvasca. U 2005. godini pokusi su provedeni s prešanom kominom kao i s kominom koja nije tiještena u tri varijante: vrenje komine uz epifitnu mikrofloru, vrenje komine uz dodatak komercijalnog selekcioniranog kvasca te tretiranje komine prije vrenja komercijalnim preparatom pektolitičkog enzima. Pokusne rakije dobivene destilacijom prevrele komine od grožđa graševine bile su prosječne do dobre senzorne kakvoće. U pogledu kemijskog sastava većina je komovica zadovoljavala propisane uvjete kakvoće. Izuzetak su bile rakije iz 2005. godine dobivene od prešane komine prevrele uz epifitne kvasce kao i rakije od iste komine tretirane pektolitičkim enzimom Lallemand EX prije vrenja, a u kojima su koncentracije metanola bile više od propisanih graničnih vrijednosti. Izražene razlike posebice u sadržaju metanola utvrđene su među rakijama dobivenim od prešane komine i onim od komine koja nije tiještena. Rakije proizvedene od prešane komine razlikovale su se u pojedinim godinama u pogledu koncentracija metanola, kao i u razini 1-heksanola, 2- butanola, ukupne kiselosti, ukupnih estera, etil-acetata, etil-laktata. Rakije dobivene od komine prevrele uz dodani kvasac Uvaferm CM imale su znatno višu koncentraciju viših alkohola i značajno niže koncentracije metanola (mg/la.a) od rakija dobivenih od komine prevrele uz epifitne kvasce. Rakije iz 2004. godine dobivene od komine tretirane enzimima Lallemand EX i Ultrazym 100G imale su značajno niže koncentracije metanola (mg/l a.a.) u usporedbi s kontrolnim rakijama. Dokiseljavanje komine prije vrenja utjecalo je na smanjenje sadržaja metanola kao i 2-butanola u rakiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Pavica Tupajić (mentor)

Avatar Url Snježana Jakobović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Snježana Jakobović
Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela, 2006., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Snježana Jakobović (2006) 'Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela', magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2006}, pages = {64}, keywords = {rakija, komina, Gra\v{s}evina}, title = {Kakvo\'{c}a rakije od komine gro\v{z}\dja cv. Gra\v{s}evina bijela}, keyword = {rakija, komina, Gra\v{s}evina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2006}, pages = {64}, keywords = {brandy, pomace, Gra\v{s}evina}, title = {The quality of the brandy from grape pomace of cv. Gra\v{s}evina bijela}, keyword = {brandy, pomace, Gra\v{s}evina}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font