Pregled bibliografske jedinice broj: 382878
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe // Ambalaža, 4 (2008), 45-50 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 382878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe
(Packaging fresh fish: materials and methods)
Autori
Šimat, Vida
Izvornik
Ambalaža (1845-9935) 4
(2008);
45-50
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
MAP; pakiranje ribe; svježa riba; vakuum
(MAP; fish packing; fresh fish; vacuum)
Sažetak
Riba kao vrlo osjetljiva namirnica, zahtijeva posebno pažljiv odabir ambalaže koja će sačuvati visokovrijedna svojstva, kvalitetu i okus sprečavanjem vanjskih utjecaja. Podložnost ribljeg mesa mikrobiološkoj aktivnosti otežava uvelike problem odabira ambalažnog materijala i same metode pakiranja. Kvarenje svježe ribe i proizvoda od ribe i drugih morskih organizama uzrokuje aktivnost mikroorganizma i tkivnih enzima. Za razliku od drugih životinja, kojima se tijekom uzgoje mogu kontrolirati određeni čimbenici koji određuju postmortalne promjene (regulacijom prehrane i sl.), stanje ribe određuje se nakon ulova, a održava pravilnom manipulacijom i pohranom, te metodama pakiranja i odabirom ambalažnog materijala kojima će se osigurati plasman zdravstveno ispravne i svježe sirovine krajnjim potrošačima .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
258-0000000-3596 - Utjecaj ribolova i uzgoja na ekosustav Jadrana (Krstulović Šifner, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Splitu
Profili:
Vida Šimat
(autor)