Pregled bibliografske jedinice broj: 382836
Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja
Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 382836 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja
(Basic Chemical Analyses of Istrian Olive Oils Quality)
Autori
Ročak, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.01
Godina
2005
Stranica
59
Mentor
Šindrak, Zoran
Ključne riječi
maslinovo ulje; osnovni kemijski pokazatelji kakvoće; Istra
(olive oil; basic chemical parameters of quality; Istria)
Sažetak
U ovom radu istraživala se kakvoća ulja nekoliko najznačajnijih sorti maslina zastupljenih u proizvodni u Istri. Rad se temeljio samo na osnovnom pokazateljima kakvoće ekstra djevičanskih maslinovih ulja istraživanih sorata (Bjelica, Buža, Žižolera, Leccino) iz različitih agrekoloških uvjeta proizvodnje. Sva ulja su dobivena od plodova ubranih u optimalnom stupnju zrelosti i prerađenih na istovjetan način. Ustanovljeno je, da se pridržavanjem pravila struke, od svake istraživane sorte može dobiti ekstra kvalitetno ulje s obzirom na njegovu kemijsku kakvoću (prvenstveno udio slobodnih masnih kiselina i visinu peroksidnog broja), ne ulazeći u relativno subjektivnu organoleptičku (senzorsku) analizu nužnu za konačnu potvrdu o stupnju kakvoće nekog maslinovog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA