Pregled bibliografske jedinice broj: 382695
Kakvoća domaćeg jabučnog octa na području Požeško-slavonske županije
Kakvoća domaćeg jabučnog octa na području Požeško-slavonske županije // Proceedings 19th September 2008 ; 1st International conference "Vallis aurea" Focus on:regional development / Branko Katalinić (ur.).
Zagreb: Denona, 2008. str. 701-705 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 382695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća domaćeg jabučnog octa na području Požeško-slavonske županije
(QUALITY OF HOMEMADE APPLE VINEGAR IN POŽEŠKO – SLAVONSKA ŽUPANIJA DISTRICT)
Autori
Obradović, Valentina ; Ergović, Maja ; Jakobović, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 19th September 2008 ; 1st International conference "Vallis aurea" Focus on:regional development
/ Branko Katalinić - Zagreb : Denona, 2008, 701-705
ISBN
978-953-98762-7-0
Skup
1st International conference "Vallis aurea" Focus on:regional development
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 19.09.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; octena fermentacija
(apple; apple wine; apple vinegar; acetic fermentation)
Sažetak
Mala obiteljska gospodarstva imaju vlastite sirovine za proizvodnju octa, osobito jabuke II. i III. klase koje ne postižu odgovarajuću cijenu na tržištu. Cilj ovog istraživanja je ispitati kakvoću jabučnog octa proizvedenog na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Požeško – slavonskoj županiji. U prikupljenim uzorcima ispitivana je količina kiseline, alkohola, ekstraktivnih tvari i šećera. Najveći dio proizvođača proizvodi ocat samo za vlastite potrebe, ne postiže kakvoću koja je zakonski određena, te takav ocat nije moguće staviti na tržište. Da bi mogli ostvariti tržišnu konkurentnost potrebna je edukacija te postavljanje tehnologije proizvodnje na višu razinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi