Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381955

Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa


Bucić-Kojić, Ana
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 381955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa
(Effect of process conditions and method of solid-liquid extraction on extractability of phenolic compounds from grape seed)

Autori
Bucić-Kojić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.12

Godina
2008

Stranica
151

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; fenolne tvari; sjemenke grožđa; modeliranje kinetike; antioksidacijska aktivnost
(solid-liquid extraction; phenolic compounds; grape seed; kinetics modeling; antioxidant activity)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj omjera-kruto-tekuće (10, 20, 30 i 40 ml/g), otapala (vode, te 50, 70 i 96%-tnog etanola), vremena (10-200 minuta) te veličine čestica (>0, 63mm, 0, 63-0, 4 mm, 0, 4-0, 16 mm i <0, 16 mm) na prinos ekstrakcije ukupnih fenola iz sjemenki grožđa kao i utjecaj temperature (25, 40, 50, 60, 70 i 80°C) na kinetiku ekstrakcije ukupnih i individualnih fenolnih tvari. Istraživan je i utjecaj različitih načina ekstrakcije (ekstrakcija uz zagrijavanje u vodenoj kupelji s tresilicom, ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju, kombinacija ekstrakcije superkritičnim fluidima i ekstrakcije otapalom) na ekstraktibilnost fenolnih tvari, antioksidacijsku aktivnost i boju ekstrakata. Prijenos fenolnih tvari tijekom kruto-tekuće ekstrakcije odvijao se difuzijom, a određene vrijednosti koeficijenta efektivne difuzije ukupnih (0, 2-1, 96&#8226; 10^-10 m^2/min) i individualnih fenolnih tvari (0, 02-0, 69&#8226; 10^-10 m^2/min) povećavale su se s temperaturom ekstrakcije. Svi ispitani eksponencijalni matematički modeli modificirani Fickov, modificirani Henderson Pabisov i Pageov model) te neeksponencijalni Pelegov model bili su prikladni za opisivanje kinetike kruto tekuće ekstrakcije, međutim na osnovu više statističkih pokazatelja Pageov model je pokazao najbolja slaganja eksperimentalnih i modelom predviđenih podataka. Ekstrakcijom u vodenoj kupelji, najveći prinos ukupnih fenolnih tvari ostvaren je ekstrakcijom iz čestica manjih od 0, 63 mm pri omjeru kruto-tekuće 40 ml/g i temperaturi 80 °C pomoću 50% tnog etanola u trajanju 200 minuta, dok je za iste uvjete ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju dala veći prinos fenolnih tvari za 6-35%. Oduljavanje sjemenki grožđa pod različitim procesnim uvjetima superkritične ekstrakcije (tlakovi: 300 i 450 bara i temperature 40 i 60°C) imalo je pozitivan utjecaj na ekstraktibilnost fenolnih tvari tijekom ekstrakcije otapalom kao i na antioksidacijsku aktivnost dobivenih ekstrakata. Procesni uvjeti i način kruto-tekuće ekstrakcije utjecali su na antioksidacijsku aktivnosti i boju ekstrakta. Utvrđena je visoka korelacija između antioksidacijske aktivnosti ekstrakta sjemenki grožđa i sadržaja individualnih te ukupnih fenolnih tvari kao i postojanje povezanosti boje ekstrakta i sadržaja fenolnih tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bucić-Kojić, Ana
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Bucić-Kojić, A. (2008) 'Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buci\'{c}-Koji\'{c}, Ana}, year = {2008}, pages = {151}, keywords = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, fenolne tvari, sjemenke gro\v{z}\dja, modeliranje kinetike, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj procesnih uvjeta i na\v{c}ina kruto-teku\'{c}e ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki gro\v{z}\dja}, keyword = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, fenolne tvari, sjemenke gro\v{z}\dja, modeliranje kinetike, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buci\'{c}-Koji\'{c}, Ana}, year = {2008}, pages = {151}, keywords = {solid-liquid extraction, phenolic compounds, grape seed, kinetics modeling, antioxidant activity}, title = {Effect of process conditions and method of solid-liquid extraction on extractability of phenolic compounds from grape seed}, keyword = {solid-liquid extraction, phenolic compounds, grape seed, kinetics modeling, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font