Pregled bibliografske jedinice broj: 381955
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 381955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz sjemenki grožđa
(Effect of process conditions and method of solid-liquid extraction on extractability of phenolic compounds from grape seed)
Autori
Bucić-Kojić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.12
Godina
2008
Stranica
151
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; fenolne tvari; sjemenke grožđa; modeliranje kinetike; antioksidacijska aktivnost
(solid-liquid extraction; phenolic compounds; grape seed; kinetics modeling; antioxidant activity)
Sažetak
U radu je istraživan utjecaj omjera-kruto-tekuće (10, 20, 30 i 40 ml/g), otapala (vode, te 50, 70 i 96%-tnog etanola), vremena (10-200 minuta) te veličine čestica (>0, 63mm, 0, 63-0, 4 mm, 0, 4-0, 16 mm i <0, 16 mm) na prinos ekstrakcije ukupnih fenola iz sjemenki grožđa kao i utjecaj temperature (25, 40, 50, 60, 70 i 80°C) na kinetiku ekstrakcije ukupnih i individualnih fenolnih tvari. Istraživan je i utjecaj različitih načina ekstrakcije (ekstrakcija uz zagrijavanje u vodenoj kupelji s tresilicom, ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju, kombinacija ekstrakcije superkritičnim fluidima i ekstrakcije otapalom) na ekstraktibilnost fenolnih tvari, antioksidacijsku aktivnost i boju ekstrakata. Prijenos fenolnih tvari tijekom kruto-tekuće ekstrakcije odvijao se difuzijom, a određene vrijednosti koeficijenta efektivne difuzije ukupnih (0, 2-1, 96• 10^-10 m^2/min) i individualnih fenolnih tvari (0, 02-0, 69• 10^-10 m^2/min) povećavale su se s temperaturom ekstrakcije. Svi ispitani eksponencijalni matematički modeli modificirani Fickov, modificirani Henderson Pabisov i Pageov model) te neeksponencijalni Pelegov model bili su prikladni za opisivanje kinetike kruto tekuće ekstrakcije, međutim na osnovu više statističkih pokazatelja Pageov model je pokazao najbolja slaganja eksperimentalnih i modelom predviđenih podataka. Ekstrakcijom u vodenoj kupelji, najveći prinos ukupnih fenolnih tvari ostvaren je ekstrakcijom iz čestica manjih od 0, 63 mm pri omjeru kruto-tekuće 40 ml/g i temperaturi 80 °C pomoću 50% tnog etanola u trajanju 200 minuta, dok je za iste uvjete ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju dala veći prinos fenolnih tvari za 6-35%. Oduljavanje sjemenki grožđa pod različitim procesnim uvjetima superkritične ekstrakcije (tlakovi: 300 i 450 bara i temperature 40 i 60°C) imalo je pozitivan utjecaj na ekstraktibilnost fenolnih tvari tijekom ekstrakcije otapalom kao i na antioksidacijsku aktivnost dobivenih ekstrakata. Procesni uvjeti i način kruto-tekuće ekstrakcije utjecali su na antioksidacijsku aktivnosti i boju ekstrakta. Utvrđena je visoka korelacija između antioksidacijske aktivnosti ekstrakta sjemenki grožđa i sadržaja individualnih te ukupnih fenolnih tvari kao i postojanje povezanosti boje ekstrakta i sadržaja fenolnih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek