Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381784

Utjecaj bakterija mliječne kiseline na rast plijesni u čistoj i mješovitoj kulturi


Zelenika, Lidija
Utjecaj bakterija mliječne kiseline na rast plijesni u čistoj i mješovitoj kulturi, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 381784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterija mliječne kiseline na rast plijesni u čistoj i mješovitoj kulturi
(Lactic acid bacteria influence on the growrh of mould in the pure and mixed cultures)

Autori
Zelenika, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.02

Godina
2009

Stranica
38

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Aspergillus ochraceus; Lactobacillus acidophilus M92; Lactobacillus plantarum L4; Penicillium expansum; inhibicija
(Aspergillus ochraceus; Lactobacillus acidophilus M92; Lactobacillus plantarum L4; Penicillium expansum; inhibition)

Sažetak
Posljednjih godina velika se pozornost posvećuje probioticima i prebioticima ili njihovoj kombiniranoj upotrebi (sinbioticima) u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja na prirodan način. Većina krmiva i namirnica osjetljiva je na kontaminaciju plijesnima u različitim fazma proizvodnje, prerade, transporta i uskladištenja. Glavni uzrok porasta plijesni, kao i sinteze mikotoksina su klimatski uvjeti i uvjeti prilikom procesa proizvodnje, transporta i uskladištenja. U ovom radu istraženi su uvjeti rasta dviju plijesni, Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 i Penicillium expansum ZMPBF 566 u tekućem mediju (YES podloga) pri 28 oC tijekom 28 dana u prisutnosti suspenzije stanica i supernatanata bakterija mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 i Lactobacillus plantarum L4. Rezultati su pokazali da stanice bakterije Lactobacillus acidophilus M92, ovisno o vremenu uzgoja, pokazuju inhibitorni utjecaj na rast plijesni tijekom 28 dana uzgoja, dok supernatant u istim uvjetima uzgoja pokazuje stimulativni utjecaj. Nasuprot tome, stanice i supernatant bakterije mliječne kiseline Lactobacillus plantarum L4 imaju snažno inhibitorno djelovanje na rast plijesni tijekom 21 dana uzgoja, dok s dužim vremenom inkubacije pokazuju pad inhibicije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zelenika, Lidija
Utjecaj bakterija mliječne kiseline na rast plijesni u čistoj i mješovitoj kulturi, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zelenika, L. (2009) 'Utjecaj bakterija mliječne kiseline na rast plijesni u čistoj i mješovitoj kulturi', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zelenika, Lidija}, year = {2009}, pages = {38}, keywords = {Aspergillus ochraceus, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4, Penicillium expansum, inhibicija}, title = {Utjecaj bakterija mlije\v{c}ne kiseline na rast plijesni u \v{c}istoj i mje\v{s}ovitoj kulturi}, keyword = {Aspergillus ochraceus, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4, Penicillium expansum, inhibicija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zelenika, Lidija}, year = {2009}, pages = {38}, keywords = {Aspergillus ochraceus, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4, Penicillium expansum, inhibition}, title = {Lactic acid bacteria influence on the growrh of mould in the pure and mixed cultures}, keyword = {Aspergillus ochraceus, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4, Penicillium expansum, inhibition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font