Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381779

Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa


Maček, Goran
Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 381779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa
(The effect of researched chemical compounds on microbail growth of chosen species of microorganisms)

Autori
Maček, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.10

Godina
2008

Stranica
46

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Antimikrobno djelovanje; bakterije; dehidracetna kiselina; difuzijska metoda; kumarin; kvasci; plijesni
(Antimicrobial activity; bacteria; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique; moulds; yeasts)

Sažetak
Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrstama biljaka. Osim kao aditivi, primjenu imaju i u sintezi lijekova. Dehidracetna kiselina i njeni derivati imaju široku primjenu a najčešće se koriste se kao konzervansi i antimikrobni agensi. U radu je istraživan antimikrobni učinak različitih volumena i koncentracija sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline na odabrane mikroorganizme (Salmonella sp., Bacillus subtilis, Candida utilis, Saccharomyces cerevisiae, Trichoderma sp. i Aspergillus níger) difuzijskom metodom. Odabrane koncentracije istraživanih spojeva pokazale su različiti inhibitorni učinak na test mikroorganizme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maček, Goran
Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Maček, G. (2008) 'Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}ek, Goran}, year = {2008}, pages = {46}, keywords = {Antimikrobno djelovanje, bakterije, dehidracetna kiselina, difuzijska metoda, kumarin, kvasci, plijesni}, title = {Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa}, keyword = {Antimikrobno djelovanje, bakterije, dehidracetna kiselina, difuzijska metoda, kumarin, kvasci, plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}ek, Goran}, year = {2008}, pages = {46}, keywords = {Antimicrobial activity, bacteria, coumarin, dehydroacetic acid, diffusion technique, moulds, yeasts}, title = {The effect of researched chemical compounds on microbail growth of chosen species of microorganisms}, keyword = {Antimicrobial activity, bacteria, coumarin, dehydroacetic acid, diffusion technique, moulds, yeasts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font