Pregled bibliografske jedinice broj: 381778
In vitro istraživanja antimikrobnog djelovanja derivata kumarina i dehidracetne kiseline
In vitro istraživanja antimikrobnog djelovanja derivata kumarina i dehidracetne kiseline, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 381778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro istraživanja antimikrobnog djelovanja derivata kumarina i dehidracetne kiseline
(In vitro researching antimicrobiological operating products coumarin and dehydroacetic acid)
Autori
Predojević, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2008
Stranica
59
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Antimikrobno djelovanje; dehidracetna kiselina; difuzijska metoda; inhibicija; kumarin
(Antimicrobial activity; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion method; inhibition)
Sažetak
Dehidracetna kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi. DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama. Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrstama biljaka. Osim kao aditivi, primjenu su našli i u sintezi lijekova. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost derivata DHA i kumarina. Da bi se odredila osjetljivost bakterija, kvasaca i plijesni korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim koncentracijama spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi u određenim koncentracijama inhibirju rast odabranih sojeva mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)