Pregled bibliografske jedinice broj: 381777
Antifungalni učinak bakterije mliječne kiseline nakon izloženosti UV zrakama
Antifungalni učinak bakterije mliječne kiseline nakon izloženosti UV zrakama, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 381777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antifungalni učinak bakterije mliječne kiseline nakon izloženosti UV zrakama
(Antifungal effect of lactic acid bacteria after exposure to UV irradiation)
Autori
Merčep, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2008
Stranica
24
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Bakterije mliječne kiseline; Lactobacillus plantarum; plijesni; UV zračenje
(Lactic acid bacteria; Lactobacillus plantarum; moulds; UV irradiation)
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline obuhvaćaju gram-pozitivne, anaerobne, mikroaerofilne ili aerotolerantne bakterije, okruglog ili štapičastog oblika, koje proizvode mliječnu kiselinu kao važan proizvod fermentacije šećera. Jedan od najvažnijih rodova, Lactobacillus, čest je i obično bezopasan stanovnik ljudskog gastrointestinalnog trakta. Na rast bakterija negativno utječe njihova izloženost UV-zrakama, posebice UV-C zračenju koje pri valnim duljinama od 200 do 280 nm inaktivira mikroorganizme. U ovom radu istražen je utjecaj bakterije Lactobacillus plantarum L4 (nakon izloženosti različitim dozama UV-zračenja) na plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318, Fusarium graminearum ZMPBF 1244 i Penicillium expansum ZMPBF 566, česte uzročnike kvarenja voća, povrća i žitarica. Bakterija je bila izložena UV zrakama valne duljine 254 nm tijekom 15, 30, 45, 60, 180, 300 i 900 sekundi te je metodom dvostrukog sloja određivan njezin utjecaj na rast istraživanih plijesni. Rezultati su pokazali smanjenje broja živih stanica bakterije Lactobacillus plantarum L4 s povećanjem izloženosti UV-zračenju te sukladno tome i pad antifungalne aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)