Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381749

Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus


Friganović, Maja
Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 381749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus
(Lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus M92 influence on the growth of mould Aspergillus ochraceus)

Autori
Friganović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2008

Stranica
23

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Aspergillus ochraceus; bakterije mliječne kiseline; Lactobacillus acidophilus M92; plijesni
(Aspergillus ochraceus; lactic acid bacteria; Lactobacillus acidophilus M92; moulds)

Sažetak
Posljednjih godina velika pozornost se posvećuje probioticima i prebioticima ili njihovoj kombiniranoj upotrebi (sinbioticima) u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja na prirodan način. Većina namirnica i krmiva podložna je kontaminaciji plijesnima u različitim fazama proizvodnje, prerade, transporta i uskladištenja. Tako, klimatski uvjeti i uvjeti prilikom procesa proizvodnje, transporta i uskladištenja mogu biti uzrok porasta plijesni, kao i sinzteze mikotoksina. Stoga su u ovom radu istraženi uvjeti rasta plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 u tekućem mediju (YES podloga) pri 28 oC tijekom 28 dana. Istraživanja su provedena u prisutnosti suspenzije stanica i supernatanata bakterija mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92. Rezultati su pokazali da, ovisno o vremenu uzgoja, stanice bakterije mliječne kiseline značajno inhibiraju rast plijesni tijekom prvih 14 dana uzgoja, dok s dužim vremenom inkubacije dobar inhibitorni utjecaj na rast plijesni pokazuje supernatant.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Friganović, Maja
Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Friganović, M. (2008) 'Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Friganovi\'{c}, Maja}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {Aspergillus ochraceus, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus acidophilus M92, plijesni}, title = {Utjecaj bakterije mlije\v{c}ne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus}, keyword = {Aspergillus ochraceus, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus acidophilus M92, plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Friganovi\'{c}, Maja}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {Aspergillus ochraceus, lactic acid bacteria, Lactobacillus acidophilus M92, moulds}, title = {Lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus M92 influence on the growth of mould Aspergillus ochraceus}, keyword = {Aspergillus ochraceus, lactic acid bacteria, Lactobacillus acidophilus M92, moulds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font