Pregled bibliografske jedinice broj: 381749
Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus
Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 381749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92 na rast plijesni Aspergillus ochraceus
(Lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus M92 influence on the growth of mould Aspergillus ochraceus)
Autori
Friganović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2008
Stranica
23
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Aspergillus ochraceus; bakterije mliječne kiseline; Lactobacillus acidophilus M92; plijesni
(Aspergillus ochraceus; lactic acid bacteria; Lactobacillus acidophilus M92; moulds)
Sažetak
Posljednjih godina velika pozornost se posvećuje probioticima i prebioticima ili njihovoj kombiniranoj upotrebi (sinbioticima) u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja na prirodan način. Većina namirnica i krmiva podložna je kontaminaciji plijesnima u različitim fazama proizvodnje, prerade, transporta i uskladištenja. Tako, klimatski uvjeti i uvjeti prilikom procesa proizvodnje, transporta i uskladištenja mogu biti uzrok porasta plijesni, kao i sinzteze mikotoksina. Stoga su u ovom radu istraženi uvjeti rasta plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 u tekućem mediju (YES podloga) pri 28 oC tijekom 28 dana. Istraživanja su provedena u prisutnosti suspenzije stanica i supernatanata bakterija mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus M92. Rezultati su pokazali da, ovisno o vremenu uzgoja, stanice bakterije mliječne kiseline značajno inhibiraju rast plijesni tijekom prvih 14 dana uzgoja, dok s dužim vremenom inkubacije dobar inhibitorni utjecaj na rast plijesni pokazuje supernatant.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)