Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381737

Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline


Tudić, Alma
Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 381737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline
(Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid)

Autori
Tudić, Alma

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.06

Godina
2008

Stranica
51

Mentor
Duraković, Senadin

Ključne riječi
Antimikrobno djelovanje; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; mikroorganizmi; kvasci; plijesni
(Antimicrobial effect; dehydroacetic acid; diffusion method; coumarin; microorganisms; yeasts; moulds)

Sažetak
Kumarin je oksidirani heterociklički spoj koji sadrži 2-pironsku jezgru, te biološki aktivnu aromatičnu tvar koja se može pronaći u raznim biljkama. Zbog svog inhibitornog djelovamnja na rast određenih mikroorganizama, spojevi kumarina su našli primjenu u medicini, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.Dehidrooctena kiselina (DHA) također sadrži 2-pironsku jezgru, a pokazuje izrazita antimikrobna svojstva. U posljednje vrijeme vrlo često se koristi i u procesima konzerviranja hrane zbog zaštite od mikrobnog kvarenja.U ovom radu istraživan je antimikrobni učinak novosiontetiziranih analoga DHA i analoga kumarina na odabrane sojeve bakterija, kvasaca i plijesni. Dokazano je da istraživani spojevi određenih koncentracija u određenom volumenu različito inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama. Inhibicija rasta odabranih mikroorganizama ovim spojevima istraživana je difuzijskom metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tudić, Alma
Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tudić, A. (2008) 'Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tudi\'{c}, Alma}, year = {2008}, pages = {51}, keywords = {Antimikrobno djelovanje, dehidrooctena kiselina, difuzijska metoda, kumarin, mikroorganizmi, kvasci, plijesni}, title = {Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline}, keyword = {Antimikrobno djelovanje, dehidrooctena kiselina, difuzijska metoda, kumarin, mikroorganizmi, kvasci, plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tudi\'{c}, Alma}, year = {2008}, pages = {51}, keywords = {Antimicrobial effect, dehydroacetic acid, diffusion method, coumarin, microorganisms, yeasts, moulds}, title = {Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid}, keyword = {Antimicrobial effect, dehydroacetic acid, diffusion method, coumarin, microorganisms, yeasts, moulds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font